Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ewolucja z cegły

 

Czas czytania: ~3 min


SQRImrSDJJ9gIbBp9KKdsDxf2O5Mh40HJKQJgB6YxoFMEEDgcWGkN9wjYveh_house-for-all-seasons-john-lin.jpg

W historii architektury prywatne domy zajmują wyjątkową pozycję. Mimo – a może właśnie dzięki – swojej niewielkiej skali, stają się często polem formalnych eksperymentów i krystalizowania się nowych idei. Ich rola wykracza daleko poza podstawową funkcję, jaką jest zapewnienie schronienia mieszkańcom – na podstawie przemian zachodzących w architekturze domów można prześledzić ewolucję tej dziedziny sztuki, a także – szerzej – historię przemian społecznych i obyczajowych.

opdPUQDd11ZZ7geFaTfkVct8vr5qZD3vN1UYY0B1OhwASJVqsZbMbyNR4rSV_house-for-all-seasons-john-lin-2.jpg
hQRxFCVdrqNDlJdKh92bZpNn4EVJ9Xy8UgwLD7hgpKEFYbXrKwTXcdHuJyQ0_house-for-all-seasons-john-lin-3.jpg

Doceniając wyjątkową rolę architektury domów prywatnych, wydawnictwo Architectural Review śledzi innowacje i nowatorskie pomysły w tej dziedzinie projektowania i co roku organizuje międzynarodowy konkurs, w którym nagradza najlepszą realizację. Konkurs przyciąga architektów z całego świata, a zgłaszać można na niego wszystkie realizacje, bez względu na na skalę, lokalizację, program i budżet. W ubiegłym roku nagrodę AR House otrzymał Just K zaprojektowany przez Architekten Martenson, Nagel und Theissen – dom, który jest samowystarczalny energetycznie, a ponadto cechuje go innowacyjne podejście do formy i zastosowanych materiałów.

8yk02fttd1nyPLNuWDoPbp56UZbXI9M3SOcZu2Mu4DGjAfWz5kDpRbmhbyjV_house-for-all-seasons-john-lin-4.jpg

W tym roku zwycięzcą konkursu został 'Dom na cztery pory roku', który stanął we wsi Shijia w prowincji Shaanxi w Chinach. Jego autorem jest John Lin – wykształcony w Nowym Jorku profesor Wydziału Architektury Uniwersytetu Hong Kongu.

afoe5POG3BvNcdVDCeantIy8VNp8ebpu28hPilAwIFabyRXXMHoYjhaLaxAm_house-for-all-seasons-john-lin-5.jpg
K2etMHIfgmcmPUMcQ4BQ1GmCGazLcUqtkzPJ6hGAa23NaHxg8IyxFeeZ8nvR_house-for-all-seasons-john-lin-6.jpg

Głównym tematem prowadzonych przez Lina zajęć są zmiany w sposobie życia Chińczyków w czasie wielkich przemian gospodarczych, urbanistycznych i społecznych. Mimo że już połowa mieszkańców Chin żyje w miastach, władze Państwa Środka planują, że do 2030 r. przeniesie się do nich kolejne 350 milionów ludzi i zapowiadają, że około 2025 r. powstanie 20 nowych miast. Tymczasem właśnie z myślą o mieszkańcach wsi John Lin wspólnie ze swoimi studentami zaprojektował eksperymentalny dom. Punktem wyjścia stał się dla nich model tradycyjnej, lokalnej architektury, a celem – podniesienie poziomu życia na chińskich wsiach, przy jednoczesnym realizowaniu idei projektowania ekologicznych, samowystarczalnych budynków.

5yADA5DGw29hyHpKUP9HPaUYVYYJvMqkmtt0495mqWm3eD83LzNTigbfQVqw_1-lin-plans.jpg

Analizując tradycyjny typ wiejskich domów z dziedzińcami charakterystyczny dla prowincji Shaanxi, Lin wraz z zespołem postanowił nieco go zmodyfikować, hołdując idei ewolucji istniejących form, a nie architektonicznej rewolucji. Jak twierdzi profesor, obecnie praktykowane są tylko dwa typy budynków mieszkalnych: tradycyjne domy z cegły wypalanej z błota oraz budynki wznoszone z betonu. Nie ma nic pomiędzy. Dlatego chciał wprowadzić do tej typologii ogniwo pośrednie. Zrealizowany przez niego dom powstał jako prototyp – rozwiązanie, które można będzie modyfikować, dostosowując do potrzeb konkretnych użytkowników. Realizacja wzorcowego projektu została ufundowana przez Luke Him Sau Charitable Trust przy wsparciu Związku Kobiet z Shaanxi.

cWMbsR5mnVD4HdbbxLEjXEpKgylor3j2wrc3ALb1QtCNQYsDeMZKlPfMUoX4_house-for-all-seasons-john-lin-7.jpg

Wszystkie domy w Shijia to prostopadłościany o podstawie 10 x 30 metrów, wzniesione z wypalanej z błota cegły, z dziedzińcem będącym centrum życia domowego i społecznego. Wariant stworzony przez Lina ma cztery dziedzińce, które jednak zostały wstawione do wnętrza domu tworząc w nim półotwarte, połączone z otoczeniem przestrzenie.

d2KqbD0rUV8oJdeZTqzuSN9LIPd0cftGhHWPkKPCWcjhf0OopEb8XcV2vfre_house-for-all-seasons-john-lin-8.jpg

Wielokrotnie łamany dach został ukształtowany tak, by gromadził wodę deszczową. Pomyślany on został jako alternatywa zarówno dla tradycyjnych dachów spadzistych, jak i całkiem płaskich dachów stosowanych we współczesnych, betonowych budynkach. Konstrukcja domu także łączy w sobie dwa bieguny – zastosowano w niej i betonowe kolumny (ochrona przez trzęsieniami ziemi), i cegły (izolacja termiczna). Celem architektów było bowiem zmodernizowanie sposobu użycia, a nie wyeliminowanie tradycyjnej cegły i zastąpienie jej nowoczesną technologią.

sP4k3Foa1icO7NFbPQT9XSjdyFQ4jE0Hj6ituy8CAIDtFWFwuz0SmdOqM48D_house-for-all-seasons-john-lin-9.jpg

Ponieważ dom ma być samowystarczalny, oprócz zbiornika na wodę opadową, wyposażony został w piec zasilany metanem z odchodów zwierzęcych oraz kolektory słoneczne.

Fot. architectural-review.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera