Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielone laboratorium

 

Czas czytania: ~ min


Podwójna “skóra” odróżnia nowobudowany ośrodek badawczy od innych na terenie kampusu Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju. Realizacja biura Studio Archea miała być przede wszystkim energooszczędna.

 

Z balkonami

Gmach ma kształt prostego „pudła”, obudowanego balkonami (tylko jeden narożnik budynku podniesiono w stosunku do całej bryły). Te jednak nie powstały dla ozdoby przyjemności pracowników – mają zastosowanie istotne dla bilansu energetycznego gmachu. Zimą balkony stanowią bufor, pozwalający zmniejszyć straty ciepła z wnętrza, latem zaś te same balkony nie pozwalają słońcu zbytnio nagrzać sal i pomieszczeń w budynku.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Browary Warszawskie najlepszym budynkiem stolicy
Browary Warszawskie najlepszym budynkiem stolicy

To była już ósma edycja konkursu, w którym nowo powstałe warszawskie budynki rywalizują ze sobą o mi ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera