Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szpital jak wioska

 

Czas czytania: ~ min


Kopenhaskie Centrum Leczenia Nowotworów zostało zaprojektowane przez zespół pracowni Nord Architects. Nie znający funkcji budynku przechodzień raczej nie powiedziałby, że w tych malowniczych, przytulnych domkach leczy się najcięższe, śmiertelne choroby. I o to chodziło.

 

Nowe myślenie o przestrzeni

Powszechnie znane są badania, mówiące o tym, że architektura, jej formy, mają wpływ na leczenie pacjentów. Zimne, sterylne, pozbawione cech indywidualnych przestrzenie szpitali – jakie najczęściej znamy – na pewno zdrowieniu nie służą. Dlatego nowe obiekty medyczne najczęściej powstają już według innych schematów.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Biurowiec Y - budynek dla różnych generacji
Biurowiec Y - budynek dla różnych generacji

Zaprojektowany przez JEMS Architekci kompleks trzech budynków biurowych Generation Park X, Y, Z wpis ...

Gala Plebiscytu Polska Architektura XXL 2021 w Orientarium ZOO w Łodzi
Gala Plebiscytu Polska Architektura XXL 2021 w Orientarium ZOO w Łodzi

Po pandemicznej izolacji wracamy do rzeczywistości i zapraszamy na uroczystość rozstrzygnięcia nasze ...

Prefabrykacja w architekturze. II edycja.
Prefabrykacja w architekturze. II edycja.

Współczesne budownictwo prefabrykowane różni się od tego z czasów PRL-u. Pozwala ono na optymalizacj ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera