Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W prowincji Anhui w Chinach, na zboczu jednej z pięciu świętych gór taoistów powstał pawilon, mający służyć turystom. Zespół biura Archiplein, autorzy tego gmachu, opracowując jego projekt inspirowali się tradycyjnym chińskim malarstwem.

 

Współistnienie

W tradycji chińskiej natura i architektura zawsze ze sobą współistniały, jednak na zasadzie samodzielności, nie upodobnienia. Budynki nie musiały wpisywać się w krajobraz, stapiać z nim, znikać wśród niego – oczywistym było, że stanowią inną jakość, inną formę, która w widoczny sposób istnieje, która została “wstawiona” w naturalne otoczenie.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom leśny
Dom leśny

Pracownia 81.waw.pl na zamówienie świadomego i otwartego na nowe formy klienta stworzyła projekt arc ...

Bryła biurowa na planie koła
Bryła biurowa na planie koła

Polska Spółka Gazownictwa w Gdańsku doczekała się nowej siedziby. Została ona zlokalizowana przy uli ...

Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller
Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller

550 ton dwutlenku węgla pozwala oszczędzić budynek, wzniesiony z drewna zamiast z betonu – mówią inż ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera