Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z obrazka

 

Czas czytania: ~2 min


bd1ltekBUhnPlHETzCscwIWW9kungg9CJUmoNfFmYMhGXWaY9DXToeHV1XRy_oldbearhurst-duggan-morris.jpg

Dwie okrągłe wieże nakryte stożkowatymi 'kapturami' wyglądają na tle malowniczego pejzażu pól i łąk jak obrazek z bajki dla dzieci. Old Bearhurst – zaprojektowana przez architektów z biura Duggan Morris rozbudowa i adaptacja XIX-wiecznych zabudowań gospodarskich na dom – zdobył nominację do nagrody RIBA Manser dla najlepszych budynków mieszkalnych w Wielkiej Brytanii.

E17wcyY6iGUVRgt4n1wI2n1wqZh95FHoseLuDlEFQt7aB9LY8bVCu0sj7cIT_oldbearhurst-duggan-morris-2.jpg
Ys2XfoYVPKmMKGxfbKfjs86g19dKgP9Ti0J1sNmSaNggQ3MDcSB5cHN1Er7u_oldbearhurst-duggan-morris-3.jpg
8AcGmJpujqZ1wZ6AeTlH0PAHU8GUh0PCODooOn3uk6mgSLa2IWKDqwbO9Sz0_oldbearhurst-duggan-morris-5.jpg

Ulokowany w wiejskim krajobrazie w East Sussex, zespół Old Bearhurst składał się z ceglanej suszarni chmielu z dwiema okrągłymi, przysadzistymi wieżami zwieńczonymi stożkowatymi kominami oraz drewnianej stodoły. Zadaniem architektów była ich modernizacja oraz rozbudowa o nowy obiekt mieszkalny. Ponieważ budynki znajdują się na terenach uznanych za szczególnie wartościowe dziedzictwo naturalne, interwencja musiała być dostosowana do warunków topograficznych i krajobrazowych oraz przeprowadzona z szacunkiem dla wartości historycznej zastanej zabudowy.

J867YQShCsCNVjL7FDwmnYG9BTapOd0Voq6Qp8WhhXhMlYrCu38GtPff9zj4_oldbearhurst-duggan-morris-6.jpg
HEDm8DcOKRKjeV6F2bCad7GIryVu629fGSo4VLizlWx6x827rHNHzIS1MvDQ_oldbearhurst-duggan-morris-7.jpg
qN7qe27QIYBOhlMUl8hUjQXDBNH0LAYgIeqkpBHv9txHP9edo2MFW8zX0Rmf_oldbearhurst-duggan-morris-8.jpg

Projektując rozbudowę, architekci zaproponowali niewielki, jednokondygnacyjny budynek ulokowany pomiędzy suszarnią i stodołą i stanowiący łącznik między nimi. Żeby nowy obiekt nie zasłaniał zastanej zabudowy, został zagłębiony nieco poniżej gruntu. W ten sposób, linia jego dachu nie przewyższa poziomu okapu dachu ceglanych wież. Nowy segment został pokryty okładziną z surowych, dębowych desek, która dobrze wpisuje się w naturalny krajobraz.

GSMUZPwnjU4tgLq7f0y3w8diizccPURdTHn1NoiPXxcRaokZek77PBDmR7e8_oldbearhurst-duggan-morris-9.jpg
44CGFp9DHUjLM5SHQMEUAdX08lTEP4wNiA9CJUgE2dgHegA3ariC1ZVukks7_oldbearhurst-duggan-morris-10.jpg
X5XXOtUdVZprEavRWWC9FLCQEfdJWlxWG1l3AvwmiKgrmib5V4MikOOyG41x_oldbearhurst-duggan-morris-11.jpg

Nowy budynek mieści kuchnię, pokój dzienny i pokój zabaw dla dzieci gospodarzy, a także pomieszczenia techniczne ulokowane pół piętra niżej, żeby oddzielić je od domowych aktywności. W historycznych budynkach, a więc na wyższym poziomie, znalazły się sypialnie i łazienki umieszczone po przeciwnych stronach domu.

W czasie pracy nad projektem, architekci postawili sobie dwa podstawowe cele. Pierwszym było stworzenie współczesnej, elastycznej przestrzeni mieszkalnej zaspokajającej potrzeby powiększającej się rodziny, a przy tym 'wciągającej' do środka niezwykły krajobraz pól rozciągających się po stronie południowej domu oraz łąk na północy.

Drugim celem było harmonijne połączenie starej i nowej architektury w spójną całość wyznaczającą nowe standardy współczesnego podejścia do renowacji wiejskiej zabudowy.

Fot. James Brittain


Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera