Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zygzak nad morzem

 

Czas czytania: ~ min


Muzeum Morskie w Porsgrunn w Norwegii zaprojektowały wspólnie dwie pracownie: COBE Architects i Transform Architects. Budynek otrzymał kształt, inspirowany bezpośrednio formami lokalnej, drewnianej zabudowy. Jest jednak od nich bardzo różny.

 

Dopasowany

Muzeum stanęło nad wodą, w otoczeniu historycznej, kameralnej zabudowy. Rozmiarem zostało do nie j dopasowane – nie góruję nad miastem, wpisuje się w linię zabudowy. To, co odróżnia nowy gmach od sąsiednich domów – to jego dynamiczny kształt oraz aluminiowa elewacja.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Port Praski. Nowa dzielnica nad wodą.
Port Praski. Nowa dzielnica nad wodą.

Warszawa z roku na rok wzbogaca się o nowe kwartały zabudowy. Choć stolica jest dziś już dość gęsto ...

Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków
Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków

„Budowa kampusu Akademii Muzycznej jest ważna nie tylko dla tego regionu i Polski, ale też szerzej – ...

Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej
Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej

Bielsko-Biała chyba wciąż częściej kojarzy się z przystankiem w drodze na narty niż z miejscem pełny ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera