Pritzker dla Shigeru Bana
Data dodania: 24.03.2014 Czas czytania: ~ min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 24.03.2014 Czas czytania: ~ min
Shigeru Ban, 56-letni japoński architekt został 24 marca 2014 roku trzydziestym dziewiątym laureatem najbardziej prestiżowej nagrody architektonicznej świata – Pritzker Award. Choć Ban jest twórcą o międzynarodowej sławie jego nazwisko jest zaskoczeniem – oto rok po roku Pritzkera otrzymuje kolejny Japończyk.
Turcja, Japonia, Rwanda, Haiti – to tylko niektóre miejsca, które tragicznie doświadczył żywioł i w których swoją architektoniczną pomoc ofiarom niósł Shigeru Ban. Tekturowe tuby, jako łatwe w transporcie, lekkie, tanie, możliwe do użytkowania w każdych warunkach doskonale nadają się do budowy domów na terenach, na które jeszcze długo nie dotrze tradycyjne budownictwo. Shigeru Ban, choć wciąż udoskonala konstrukcje i rozwiązania techniczne, projektuje swoje budynki tak, aby nie trzeba było posiadać szczególnych umiejętności, aby je zbudować. To niezwykle ważny element tej działalności – jej dostępność dla każdego. Foto: papierowe schronienie w Bhuj, w Indiach, 2011,fot. Kartikeya Shodhan
Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Warto przeczytać
Zobacz wszystkieRusza budowa Teatru Muzycznego w Poznaniu
30 maja 2025 roku Teatr Muzyczny w Poznaniu podpisał umowę z generalnym wykonawcą nowej siedziby. No ...
Drewniany Pawilon Polski na Expo 2025 w Osace
Od 13 kwietnia do 13 października 2025 roku w Osace trwa wystawa Expo. Znalazł się tam i polski pawi ...
Powojenny modernizm odnowiony w Poznaniu
1 czerwca 2025 roku na parterze poznańskiego Domu Książki została otwarta kawiarnia i restauracja. T ...