Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kengo Kuma jest autorem gmachu, mieszczącego cukiernię, który powstał w japońskim mieście Aichi. Kameralny budynek wyróżnia się nie tylko roztaczającym się dookoła zapachem słodkości, ale i bardzo nietypowym kształtem.

 

Tektonika i światło

Kengo Kuma – to japoński architekt, którego twórczość odznacza się umiarem i powściągliwością. Kuma ma na koncie obiekty kameralne i o wielkiej skali, ale wszystkie łączy to, że mają formy stonowane, nieprzytłaczające. Kengo Kuma od lat podkreśla, że według niego w architekturze ważna jest tektonika, materiał i światło. Nie detale, nie ozdoby, ale odpowiednio ukształtowana bryła, wzniesiona z dobranych w przemyślany sposób materiałów.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Triple House – potrójny dom
Triple House – potrójny dom

Pracownia KUMSTUDIO Łukasz Skorek dla prywatnego klienta stworzyła projekt architektoniczny domu jed ...

Pierwszy w Polsce pokaz filmu Moriyama-San oraz dyskusja
Pierwszy w Polsce pokaz filmu Moriyama-San oraz dyskusja

6 lutego 2020 o godz.17:30 podczas Forum Designu&Architektury (IGLICA, pawilon nr 11) organizowanego ...

Modułowe miasto przyszłości
Modułowe miasto przyszłości

Zobaczcie projekt architektoniczny, stworzony przez pracownię EFFEKT Architects i laboratorium desig ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera