Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przestrzeń publiczna - węzeł komunikacyjny

 

Czas czytania: ~1 min


Zagospodarowanie terenu

 

IkvQCNJRC4yeR1Xr3VKtJHpRFIAVbKsLfmnkqus9OFN81EObgHAcctP04aUN_wezel-komunikacyjny1.jpg

Guymer Bailey Landscape wraz z Bark Design oraz Sinclair Knight Merz są autorami Noosa Junction Station w Noosa – Queensland (Australia), czyli zagospodarowania węzła komunikacyjnego.

Najważniejsze w projekcie było stworzenie miejsca odzwierciedlającego lokalny krajobraz oraz klimat (subtropikalny, morski). Było to wyzwanie z uwagi na funkcję tego terenu – obsługa ruchu autobusów, autokarów i innych pojazdów turystycznych.

4jgGvKl1DM5YH5szk3pwwlT16WudvdeofGF9pViLKOWbzpoSzuOBgHPiHgyb_wezel-komunikacyjny2.jpg

Ze względu na specyfikę miejsca w projekcie położono szczególny nacisk na cień. Zaprojektowano wiele struktur zapewniających cień oraz roślinność dobrze filtrującą promienie słoneczne.

Równie istotne w projekcie było wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu. Drewniane struktury jak pergole, zadaszenia oraz siedziska wykonano z drewna z odzysku.

Zobacz zagospodarowanie terenu


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera