Osiedle mieszkaniowe pełne światła (strona 3) - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Osiedle mieszkaniowe pełne światła

 

Czas czytania: ~ min


Osiedle mieszkaniowe dla kilkuset osób zaprojektowała w Sztokholmie pracownia Joliark. Zadanie nie było łatwe, bo duże bloki architekci musieli wkomponować w niewielką, ciasną przestrzeń. Priorytetem było zapewnienie wszystkim mieszkańcom dostępu do światła słonecznego.

 

Litera V

Osiedle mieszkaniowe Västermalms Atrium zamknięto więc w dwóch dużych blokach (łącznie mieszczą 165 mieszkań). Wysokie domy rozstawiono na planie litery „V”, ich fasady kierując na południe, a więc w kierunku z którego dobiega najwięcej światła słonecznego. Aby domy nie zasłaniały sobie światła okolicznym budynkom i sobie nawzajem nadano im nieregularne kształty o ściętych narożach, strzelistych dachach i nierównej liczbie pięter.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Placu Wolności w Poznaniu - wyniki konkursu architektonicznego
Placu Wolności w Poznaniu - wyniki konkursu architektonicznego

Poznańska pracownia UGO Architecture zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na koncepcję sezonowego za ...

Drewno w architekturze
Drewno w architekturze

Drewno jest najstarszym materiałem budowlanym, które w epoce budownictwa ekologicznego przeżywa swój ...

Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu
Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu

Pensjonat Abrama Gurewicza był niegdyś wyjątkowym przykładem architektury drewnianej w stylu Świderm ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera