Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Meanwhile Campus – na niebiesko

 

Czas czytania: ~2 min


Meanwhile Campus, projekt pracowni Jan Kattein Architects – to pomysł na to, jak ożywić lokalny biznes w podupadającej okolicy dużego miasta. Mają to zapewnić dostosowana do potrzeb funkcja oraz… nieco zwariowana forma.

 

Meanwhile Campus, projekt pracowni Jan Kattein Architects – to pomysł na to, jak ożywić lokalny biznes w podupadającej okolicy dużego miasta. Mają to zapewnić dostosowana do potrzeb funkcja oraz… nieco zwariowana forma.

meanwhile campus

Meanwhile Campus powstał w Haringey, peryferyjnej dzielnicy położonej na północy Londynu. Obiekt nie powstał przypadkiem – jest wynikiem analizy tego, czym zajmują się mieszkańcy i jakich miejsc brakuje w okolicy. Dokonały jej lokalne władze i to lokalne władze zainwestowały w budowę Meanwhile Campus.

meanwhile campus

Meanwhile Campus powstał w miejscu dawnego budynku biurowego, należącego do gminy. Władze dzielnicy, zorientowawszy się, że lokalny biznes zdominowany jest przez małe (zatrudniające maksimum 10 osób) formy. To właśnie z myślą o takich drobnych (a więc i nie bardzo bogatych) przedsiębiorcach opuszczony biurowiec zamieniono w Meanwhile Campus, miejsce dla rozwoju lokalnej, drobnej przedsiębiorczości.

meanwhile campus

Meanwhile Campus – to kameralny zespół zabudowy z małymi budynkami – pawilonami, placem, przestrzeniami wspólnymi. Powstały tu warsztaty i pracownie, miejsce na targ, kawiarnia, ogólnodostępna przestrzeń publiczna. Pomieszczenia na terenie kampusu zajęli drobni przedsiębiorcy i rzemieślnicy – fryzjer, stolarz, krawiec, sklepikarz. Meanwhile Campus ma pomóc w rozwijaniu najmniejszych firm o lokalnym zasięgu.

 

meanwhile campus

Aby Meanwhile Campus stał się miejscem znanym i charakterystycznym architekci nadali mu wyrazistą formę. Kompleks zabudowy został pomalowany w żywe kolory, a centralnym punktem założenia uczyniono historyczny budynek, który w całości (także wewnątrz) pomalowano na niebiesko. Błękitny dom stanowi element rozpoznawczy zespołu, ale nie jest jedyną atrakcją. Kawiarnia bowiem mieści się tu w autobusie, a warsztaty – w małych, kolorowych,  drewnianych domkach. Centrum lokalnego biznesu ma więc formę nieco bajkową, przyjazną i pogodną.

meanwhile campus

Foto: www.jankattein.com

 

Zobacz także: Alejandro Aravena projektuje w Katarze


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera