Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Tabanlioglu dla kobiet

 

Czas czytania: ~2 min


Pracownia Tabanlioglu jest odpowiedzialna za projekt centrum aktywności kobiet, które jest właśnie budowane w wiosce Bayburt w Turcji. Forma budynku musiała być dopasowana nie tylko do potrzeb i funkcji, ale i do specyficznych warunków klimatycznych.

 

Pracownia Tabanlioglu jest odpowiedzialna za projekt centrum aktywności kobiet, które jest właśnie budowane w wiosce  Bayburt w  Turcji. Forma budynku musiała być dopasowana nie tylko do potrzeb i funkcji, ale i do specyficznych warunków klimatycznych.

centrum dla kobiet

Pracownia Tabanlioglu opracowała projekt budynku, który ma służyć kobietom. Panie w każdym wieku – od bardzo młodych po seniorki – mają tu znaleźć dla siebie zarówno zajęcia edukacyjne, ale i możliwość spędzania czasu, spotyania się, poznawania, a także rozwijania własnej twórczości oraz produkcji różnych przedmiotów czy wyrobów. Budynek ufundował miejscowy nauczyciel, który marzył o tym, aby miejscowe kobiety zyskały własne miejsce spotkań.

 

centrum dla kobiet

Pracownia Tabanlioglu, projektując budowlę musiała uwzględnić nie tylko złożoną funkcję budynku, ale i panujące w tym regionie warunki klimatyczne. Bardzo upalne lata i bardzo mroźne zimy powodują, że wznoszone tu obiekty muszą dopasowane do tych skrajnych warunków.

 

centrum dla kobiet

Pracownia Tabanlioglu zdecydowała się na założony na planie czworoboku gmach z wewnętrznym dziedzińcem. Z jednej strony budynek jest więc zwarty i zamknięty (chroni przed wiatrem i zimnem), z drugiej posiada miejsca otwarte, dające poczucie swobody, sprzyjające niezobowiązującym spotkaniom. Gmach ma zostać wzniesiony z betonu, który dobrze izoluje od zimna, nie nagrzewa się też od słońca. Duże przeszklenia architekci postanowili osłonić składanymi, drewnianymi żaluzjami.

centrum dla kobiet

Aby budynek zyskał przyjazny wygląd, nie kojarzył się z betonowym bunkrem pracownia Tabanlioglu podzieliła czworoboczna bryła na wiele mniejszych części, każdą z nich wyposażając w dwuspadowy dach. W ten sposób gmach zyskał wygląd pasujący do miejscowej, tradycyjnej zabudowy. Dzięki takiemu zabiegowi budynek wydaje się też mniejszy nie sprawia wrażenia zamkniętej, monolitycznej bryły.

centrum dla kobiet

Foto: www.tabanlioglu.com

 

Zobacz także: Drewniane centrum kultury z pracowni ARX


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna, Hot

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera