Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sklep Royal Design – rzeźba z miedzi

 

Czas czytania: ~2 min


Laureatów tegorocznej edycji konkursu Miedź w Architekturze (European Copper in Architecture Awards) poznamy jesienią. Zanim to nastąpi przyjrzyjmy się niektórym finalistom. Oto sklep marki  Royal Design, zbudowany na terenie centrum handlowego w szwedzkim Jönköping.

 

Sklep Royal Design

Sklep Royal Design, zbudowany na terenie centrum handlowego w szwedzkim mieście Jönköping nie przypomina banalnego pawilonu handlowego, jakich widujemy wiele podczas zakupów. Architektura może służyć reklamie – szefowie marki Royal Design dobrze o tym wiedzieli, budując ten nietypowy sklep.

Sklep Royal Design

Sklep Royal Design w Jönköping – to projekt pracowni Arkitekthuset. Na zamówienie inwestora architekci mieli opracować gmach odróżniający się od otoczenia, inny niż pozostałe sklepy, zaprojektowany na zasadzie kontrastu. Zdecydowali się na niski (niższy od sąsiedniej zabudowy), horyzontalny pawilon, którego cechą charakterystyczną uczynili miedź.

Sklep Royal Design

Sklep Royal Design w Jönköping jest obiektem wolnostojącym, a więc klienci widzą go z każdej strony – ważne było, aby wszystkie elewacje były równie starannie opracowane. Pawilon otrzymał więc nieregularny kształt z obniżającycm się środkowej części dachem, łamanymi, jakby zagiętymi do wewnątrz ścianami i dużymi przeszkleniami. Niczym abstrakcyjna rzeźba budynek z każdej strony wygląda inaczej. Fasada jest dynamiczna, boczne ściany są gładkie, przebite nieregularnie rozstawionymi oknami.

Sklep Royal Design

Sklep Royal Design w Jönköping ma nietypowy, ekspresyjny kształt, jednak o jego charakterze świadczy przede wszystkim okładzina elewacji i dachu. Wykonano ją z kasetonów z lśniącego, złotego stopu miedzi. Jej kolor podkreślono także poprzez kontrastujące z nią, czarne ramy okienne. Metaliczny błysk elewacji pawilonu wyróżnia go na tle stojących w okolicy „zwykłych” sklepów. Ale na tym nie koniec: miedź jako materiał przyjazny środowisku, nadający się do recyklingu, a także trwały i wytrzymały spowodowała, że budynek można zaliczyć do obiektów ekologicznych.

Foto: http://arkitekthuset.se

 

Zobacz także: Heart – szalony projekt hotelu


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Centrum Edukacji Artystycznej powstanie w Rybniku
Centrum Edukacji Artystycznej powstanie w Rybniku

Centrum Edukacji Artystycznej w Rybniku wybrano w drodze konkursu architektonicznego. Zadaniem jego ...

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie
Biurowiec Kanlux w Radzionkowie

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie powstał w wyniku przekształcenia budynku stołówki, znajdującej się n ...

Nowy Nikiszowiec – osiedle XXI wieku?
Nowy Nikiszowiec – osiedle XXI wieku?

Nowy Nikiszowiec – to nazwa osiedla, które ma powstać w Katowicach przy ulicy Górniczego Dorobku. I ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera