Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Qatar Foundation według OMA

 

Czas czytania: ~2 min


Qatar Foundation Headquarters – główna siedziba założonej w 1995 roku organizacji non-profit, zajmującej się wspieraniem nauki i edukacją – została wzniesiona według projektu słynnej pracowni OMA. Gmach, choć prosty i uporządkowany, jest zarazem dość efektowny.

Qatar Foundation według OMA

Qatar Foundation Headquarters stanęła w stolicy Kataru, mieście Doha. Gmach ostał zbudowany na potrzeby fundacji, zajmującej się od ponad dwóch dekad wspieraniem rozwoju nauki oraz edukacją, zarówno na poziomie akademickim, jak i niższym.  Innymi słowy, fundacja wspiera zarówno szkoły podstawowe i średnie, jak i placówki naukowe i uczelnie.

 

Qatar Foundation według OMA

Projekt Qatar Foundation Headquarters opracowało biuro OMA, założone przez Rema Koolhaasa. Placówkę umieszczono w dwóch budynkach. Jeden – to wysoki na 57 metrów kubiczny biurowiec. Towarzyszy mu znacznie niższy, trzykondygnacyjny budynek, mieszczący sale wykładowe, seminaryjne, przestrzenie do nauki.

Qatar Foundation według OMA

Główny gmach Qatar Foundation Headquarters  ma surowe elewacje z jasnego betonu. Ich siłą wyrazu jest geometryczny rytm, wyznaczony przez układ okien i kondygnacji oraz propozycje bryły. Prawie biały kubik wyróżnia się gęstą „siatką” niewielkich, kwadratowych okien, gęsto przebijających elewacje. Monotonii geometrycznej bryły udało się uniknąć, jedno z wyższych pięter zamieniając na głęboko wcinający się do wewnątrz taras.

Qatar Foundation według OMA

Gmach Qatar Foundation Headquarters zupełnie zmienia swoje oblicze wewnątrz. Betonowe, rytmicznie podzielone, jasne elewacje nie zapowiadają supernowoczesnego, pełnego stali i szkła wnętrza, w którym wykończenie w stylu high-tech można podziwiać dzięki otwartemu atrium, biegnącemu przez całą wysokość budowli.

Qatar Foundation według OMA

Kubiczny biurowiec Qatar Foundation Headquarters  dynamizuje sąsiadujący z nim płaski, długi gmach centrum nauki. Ten ma przeszklone elewacje o silnie zaznaczonych podziałach poziomych, dzięki czemu doskonale uzupełnia swojego większego „sąsiada”.


Foto: Yueqi "Jazzy" Li , www.qf.org.qa, http://worldarchitecture.org

 

Zobacz także: Brooks + Scarpa budują muzeum sztuki


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera