Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szpital GeoMedical – prostota dla zdrowia

 

Czas czytania: ~3 min


Szpital GeoMedical stanął w centrum Katowic, przy ulicy Wita Stwosza, w sąsiedztwie innych obiektów służby zdrowia. Sąsiedztwo autostrady oraz wolnostojących budynków, nie tworzących zabudowy pierzejowej czy kwartałowej nie stanowiło kontekstu, do którego należało się odnieść. Architekci mogli skoncentrować się na poszukiwaniu formy adekwatnej dla rangi i funkcji budynku.

 

sbCFJZowxn5YxaYlt4fRNvtPkun1YzbZ2PhVdEBCzPWuOiVXgcZM0wnsT7Cq_geomedical-0004jpg.jpg
kaOWZNoi1b5ZQosRZpNkeZ95ytdTOXFiypEb8ZycRFsn3AsYgkzLoAJIQ5G1_geomedical-0007jpg.jpg

Szpital GeoMedical ma odpowiadać najnowszych wymogom i oczekiwaniom, jakie stawia się placówkom medycznym. Architekci formę zewnętrzną musieli więc dostosować nade wszystko do wymogów funkcjonalnych i technicznych. Znamy przypadki, gdy taka integracja funkcji i formy zaowocowała ciekawym obiektem – np. w Gdańsku czy Warszawie.

ZhkZIlEwCkm4nCQI9nSGEH0faRmanDmRtmpA8WpfxMPJoG3Oip17vND1Eqr3_geomedical-0008jpg.jpg
sflmrscWutmgoym8GSWnbr0YcqcDwmbJIUClAFbqc3H44JBqbKcYCZkPtNmZ_geomedical-0011jpg.jpg

Projekt szpitala GeoMedical wyłoniono w drodze konkursu architektonicznego. „Koncepcja konkursowa w postaci trzech połączonych prostopadłościennych, szklanych brył, do której udało nam się przekonać Inwestora, w naszej ocenia była prosta, a zarazem elegancka” - pisze główny projektant budynku, Marek Szpinda z pracowni UCEES, która w owym konkursie zwyciężyła. Jednym z istotnych elementów procesu projektowania było stworzenie budynku „elastycznego” - czyli takiego, którego przestrzeń można na bieżąco dopasowywać do zmieniających się w medynie błyskawicznie wymogów technicznych i funkcjonalnych. „Mieliśmy na uwadze fakt, że postęp w dziedzinie medycyny jest tak duży, że wymogi w zakresie np. sprzętu mogą się zmienić nawet na etapie samej realizacji budynku, ale także zaraz po jego wybudowaniu” - wspomina Marek Szpinda. Dość prosta, uporządkowana architektura budynku „pomogła” w planowanym uformowaniu łatwych w aranżacji wnętrz, a także w etapowaniu budowy (na razie zrealizowano pierwszy jej etap, powstanie jeszcze jedno skrzydło budynku).

HTDlCZDP5C3qsx0ePjuyJSfuznLwmJE06aSFSCGcllOOguZJWJJsGCPxiOok_geomedical-0018jpg.jpg
gDnhcea2TBw8KiPMaCB6vHG5OIFzoztOrzmxlGlRpnzD3sO4QpdouZILrFMW_geomedical-0019jpg.jpg

Szpital GeoMedical ma sześć kondygnacji użytkowych oraz jedną techniczną. Obiekt posiada rozbudowany parter oraz część podziemną – to tam znalazły się najbardziej skomplikowane technicznie funkcje: blok operacyjny, intensywna terapia, centralna sterylizatornia, pomieszczenia związane z zaopatrzeniem szpitala, pomieszczenia diagnostyczne. Całemu, dużemu obiektowi, udało się nadać spójną i klarowną formę. Gmach posiada jasne elewacje poprzecinane poziomymi pasami okien. Kolorystyka czy zastosowane materiały budują wrażenie czystości, porządku, ładu, czyli tego, co chyba najważniejsze w budynku, związanym z leczeniem. „Układ okien z filarami międzyokiennymi pozwala na swobodną modyfikację rzutów poszczególnych kondygnacji. Pionowe płaszczyzny występujące na elewacjach wschodniej i zachodniej podkreślają bryłę projektowanego obiektu” - dodają architekci.

mqwOZclxnawuydw8a8ezCpeLXdIjsAya21EKqNW2cy5ZvWnSbky534I8Xs0D_geomedical-0038jpg.jpg
ggjeMH2UVmnXgh92hh4Uk4RzlbhBtddbmOlbCM3l4SjVmafwHT7lMGHVmT3H_geomedical-0042jpg.jpg

Szpital GeoMedical ma stonowany, geometryczny, rytmicznie uporządkowany układ elewacji. Podobnie zaprojektowano wnętrza: „Główną ideą było stworzenie nowoczesnej i funkcjonalnej przestrzeni, która ma być „ponadczasowa”, czytelna, a przede wszystkim spójna z wyrazem architektonicznym obiektu” - podkreśla Marek Szpinda, zauważając, że szpital jest niczym maszyna, która nigdy się nie zatrzymuje, musi być więc zaprojektowana perfekcyjnie. Maksymalnie intuicyjny i prosty układ komunikacji w budynku jest potrzebny zarówno ze względu na wygodę użytkowania przez lekarzy, jak i na komfort działających często w wielkich emocjach pacjentów czy odwiedzających. Surowe, wręcz minimalistyczne, czyste i jasne wnętrza szpitala zostały zaprojektowane w użyciem głównie dwóch kolorów: bieli i błękitu.

qbu4sTxpEXsOWa08ZoSV83kiOs8jhL7G0jdWCH18wrB9uhcHxf6e1Ib4ofME_geomedical-0043jpg.jpg

Szpital GeoMedical ze swoją prostą bryłą i klarownym układem wnętrz spełnia wymogi, stawiane nowoczesnym placówkom medycznym. Architektom udało się tu jeszcze jedno: formą gmachu nawiązali do najlepszych tradycji katowickiego modernizmu.

Szpital GeoMedical

Lokalizacja: Katowice, ul. Wita Stwosza 41
Inwestor: Grupa Deweloperska GEO

Projektanci: UCEES, architekci: Marek Szpinda (główny projektant), Piotr Uherek, Piotr Czerwiński, Antoni Banaś; współpraca autorska: Marta Mączka, Michał Woźny, Anna Zgadzaj, Filip Teter, Jakub Nowak, Tomasz Janiec, Michał Przetaczek

Architektura wnętrz: UCEES

Konstrukcja: GSBK Biuro Konstrukcyjne, Jarosław Zdeb, Dorota Szpinda

Generalny wykonawca: Erbud S.A. Oddział Kraków
Powierzchnia terenu: 22 391 m2

Powierzchnia zabudowy: ok 4 022,37 m2 (docelowo 7 527,59 m2)

Powierzchnia użytkowa: ok 8 982,36 m2 (docelowo 16 503,69 m2)

Powierzchnia całkowita: ok 22 924,55 m2 (docelowo 40 763,36 m2)

Kubatura: 88 429,11 m3 (docelowo 154 088,22 m2)

Projekt konkursowy: 2011

Projekt: 2011-2016

Realizacja: 2013-2017

Koszt inwestycji: ok. 150 000 000 PLN

Zdjęcia: Wojciech Kryński

ucees.pl, facebook.com/uceesarchitektura


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera