Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wydział Radia i Telewizji im. K. Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego – nowa perła Katowic

 

Czas czytania: ~4 min


Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego jeszcze niedawno gnieździł się w wynajmowanych i niedostosowanych do potrzeb studentów budowlach. W końcu udało się na potrzeby uczelni pozyskać działkę w centrum miasta, w pobliżu uczelnianego kampusu. Ulokowana wśród gęstej zabudowy, zawierająca ponadto na swoim terenie zabytkowy obiekt stanowiła spore wyzwanie.

 

ysGJmu4P4KlB8xYpYzPd0uqEpOKQDZmq53iPST4qAs9NimWr995ljA5RVSfp_171030-writv-4062-4064jpg.jpg
89eZBL5PXPF9HFzJnI4O1Z7GrGyyg4D9NpkDeMaad9rx9YmJlZQ2XZ4UmU0r_171030-writv-3978-3984jpg.jpg

Na Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego w 2011 roku rozpisano konkurs. Pierwszą nagrodę otrzymała koncepcja, nadesłana wspólnie przez pracownie BAAS z Barcelony i Grupa 5 Architekci z Warszawy; na etapie tworzenia projektu budowlanego do tego zespołu dołączyło także katowickie biuro Małeccy Biuro Projektowe. Budynek wzbudzał zainteresowanie już na etapie budowy, gdy jego budowa się zakończyła – gmach został bardzo dobrze przyjęty.

cxPMLvhivAc9oOLi7dBUcei2gQEadqKaf09O5owA9goDUjEGASbzE4mlDYxw_171030-writv-4075jpg.jpg
hxTRQR4DGU47YnFXtNkIeNbjxHDrpwhWxEmAa7mCR8GsFDFR8vGAPlkTxiaA_171030-writv-4113jpg.jpg

Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego jest typową plombą: został wpisany w gęstą zabudowę, zintegrowany z istniejącymi wcześniej obiektami. „Strategią autorów nie było zbudowanie ikony, lecz uzupełnienie fragmentu  miasta. Należało przyjrzeć się temu, co istnieje, odkryć, dlaczego jest wyjątkowe, a potem nadać mu szczególną atmosferę i osobowość. Nowa architektura miała tu odegrać rolę tła wypełniając zastaną miejską przestrzeń w sposób naturalny” - piszą o swojej idei sami architekci.

reMXVxODcgQwbIDYceH1yRgev8MGExLtiIgrbjMVBR1tETa7GXHikKV7wwe7_171209-writv-4561jpg.jpg
8cdLwWgJF14mgDOmvIVpxppyux8wwzjPXcvdLKfanTMDZ2eHLGlkQPLwjeIe_171209-writv-4600jpg.jpg

Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego został wkomponowany w istniejący kwartał zabudowy, co więcej dopasowano go do niej nie tylko gabarytami czy wysokością, ale również budulcem – wzniesiono go bowiem z szarej cegły. W ten sposób udało się harmonijnie połączyć nowy gmach z istniejącym na działce starym budynkiem mieszkalnym, śląskim familokiem, który stał się teraz integralną częścią uczelnianej budowli.

nUwbn9Pa8H9L7YWMU1rO2QWp7iDRt1B68fL8A6xrwCFFfdarGk1QwZmfHA8i_171209-writv-4611jpg.jpg
BZeWSyHRWZZeIwit41QxUi1EwaKRZ37XDHYyIK7z4EYoAD7Fs4mNMeEhFmgm_171209-writv-4667-4672jpg.jpg

Ażurowa, ceramiczna fasada Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego stała się znakiem rozpoznawczym budowli. „Elewacje wykonane z setek ażurowych kształtek ceramicznych stanowią  kwintesencje idei projektu polegającej na współczesnej europejskiej interpretacji charakteru tradycyjnej śląskiej zabudowy” - tłumaczą architekci. U podstaw pomysłu stało iberyjskie rozwiązanie tworzenia „firanek”, ażurowych elewacji – zasłon, chroniących wnętrza przed nadmiernym nasłonecznieniem. W tym wypadku rozwiązanie to dostosowano do miejscowych realiów, czyniąc z niego rozpoznawalny detal.

TzUhxCkZOsvfBIwZidTVmvUxRlECSbuaKrvwwDsnGXaBH2wNzNod6ypy239H_171210-writv-4707jpg.jpg
4819i3kbMQp67dZTdelhY6RH0xT83JjBzV5zXpNYXtXlqEZ8yurlqqjUU5bX_171210-writv-4752jpg.jpg

Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego jest także obiektem przyjaznym studentom. Na wewnętrzny dziedziniec, doskonale służący do integracji użytkowników i sprawiający, że „ulica przenika do budynku, a uczelnia wychodzi na ulicę”. Wiele uwagi poświęcono zmysłowym efektom świetlnym, na które bardzo wrażliwi są wszak uczący się tu filmowcy. Spójny charakter całego budynku zapewnia użycie cegły także w jego wnętrzach. „Największym wyzwaniem projektantów było dostrzeżenie piękna starej, zniszczonej tkanki, która w niemy sposób opowiada swoją historię, zaproszenie jej do współtworzenia nowej przestrzeni, czy to przez inkorporację do nowego budynku, czy przez otwarcie widoków i przeszkleń na wewnętrzne podwórza i oficyny otaczających budynków” - podsumowują swój projekt architekci.

Siedziba Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego

Lokalizacja: Katowice, ulica Świętego Pawła 3
Inwestor: Uniwersytet Śląski

Autorzy projektu konkursowego: BAAS, architekci Jordi Badia (główny projektant), Jordi Framis (architekt prowadzący), Alba Azuara (architekt prowadzący); Grupa 5 Architekci, architekci  Mikołaj Kadłubowski (główny projektant), Rafał Zelent, Krzysztof Mycielski, Roman Dziedziejko, Michał Leszczyński, Rafał Grzelewski

Autorzy koncepcji pokonkursowej, projektu budowlanego i wykonawczego: BAAS: Jordi Badia (główny projektant), Jordi Framis (architekt prowadzący), Grupa 5 Architekci: Mikołaj Kadłubowski, Rafał Zelent (główny projektant), Krzysztof Mycielski, MAŁECCY biuro projektowe: architekci Wojciech Małecki (główny projektant), Joanna Małecka, Anna Siwińska (architekt prowadząca)

Współpraca: BAAS: architekci Mireia Monràs, Daniel Guerra, Raül Avilla, Joan Ramon Pastor, Cristina Luis, Mariona Guàrdia, Rafael Berengena, Xavier Gracia, Enric Navarro, Gonzalo Heredia, Carla Llaudó, Eva Olavarria; Grupa 5 Architekci: architekt Kacper Gronkiewicz; MAŁECCY biuro projektowe: architekci Adam Skrzypczyk, Mariusz Okrajek, Tomasz Bąbski, Adrianna Frelich-Mszyca, Adam Malczyk, Anna Muras

Architektura wnętrz: BAAS, Grupa 5 Architekci, MAŁECCY biuro projektowe

Konstrukcja: Pracownia Inżynierska Czesław Hodurek (konstrukcja budynku) - Czesław Hodurek, Kamil Jędrzejek, Andrzej Soboń, Janusz Kaletka; Nova Sp. z o.o. (konstrukcja elewacji)– Paweł Theiss.

Generalny wykonawca: MOSTOSTAL Zabrze, Gliwickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego

Powierzchnia terenu: 2258 m2

Powierzchnia zabudowy: 1924 m2

Powierzchnia użytkowa: 4806 m2

Powierzchnia całkowita: 7035 m2

Kubatura: 26 668 m3

Projekt konkursowy: 2011

Projekt: 2011 - 2014

Realizacja: 2014 - 2017

Koszt inwestycji: ok. 38 500 000 PLN

Zdjęcia: Jakub Certowicz, dzięki uprzejmości pracowni Grupa 5 Architekci


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Hot

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera