Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Gierbienis + Poklewski dla Pinokia

 

Czas czytania: ~2 min


Pracownia Gierbienis + Poklewski zdobyła drugą nagrodę w międzynarodowym konkursie na koncepcję architektoniczną nowej biblioteki inspirowanej przygodami Pinokia w mieście Collodi we Włoszech. Konkurs zorganizowały stowarzyszenie Young Architects Competitions (YAC) we współpracy Fundacją Carlo Collodiego, a także przy wsparciu Rady Architektów w Pistoi, Szkoły Sztuk Pięknych we Florencji, Klubu Touringowego, ISI Florence i magazynu Casabella.

 

DTsHdJUqJYnuO9aRmuIxtHdfF3qBY89OScMPIUIopAjU6Ilkxnql2LpYTshl_pinocchio-library-wiz01jpg.jpg
NJl06PFh9QLvAjt3jR9OAhBD87H2z4GdxkILWmMIBWUXlRlDj6jK8D4yXeKX_pinocchio-library-wiz02jpg.jpg

Pracownia Gierbienis + Poklewski, czyli Marcin Gierbienis i Damian Poklewski – Koziełł opracowali projekt, który okazał się lepszy od kilkudziesięciu koncepcji, nadesłanych z całego świata (w finale konkursu pod ocenę jury poddano 30 prac). Duży sukces młodych krakowskich architektów można dopisać do rozrastającej się listy nagród, zdobywanych zagranicą przez polskich projektantów, tworzących koncepcje dla Chin, Włoch, Wielkiej Brytanii czy Bombaju.

GhzqeZm0gw8LwEmD7mVeiblsml2r33rmUix6mV1drIqXygEg3crjrFnl1enq_pinocchio-library-wiz03jpg.jpg
EtPAB9qbtC1aQDOahWN8izH299MiwalQIFx2M4CkLvMRaoOHMuySxRcpX6mN_pinocchio-library-wiz04jpg.jpg
FJAsmuk0s3LIltpOQfsJBmZO9t59QWdmxLn0lQyUAK78bQM0dHcdp8yrtVr0_pinocchio-library-wiz05jpg.jpg

Architekci z pracowni Gierbienis + Poklewski skorzystali z danej przez YAC szansy stworzenia bezprecedensowego projektu - pierwszej i największej biblioteki dziecięcej inspirowanej bajką o Pinokio, jedna z tych opowieści, które najbardziej wpłynęły na kulturę i międzynarodową wyobraźnię w ciągu ostatnich dwóch stuleci. Zgodnie z założeniami konkursu, projekty biblioteki miały być materializacją dziecięcych marzeń, magicznym miejscem zarówno dla turystów, jak mieszkańców okolicy.

dwQxg3JnNXj22Sbx36Eb6BkSQ9MWTqtYDfQpTSZYFPHPgunOZjPrEZQ1IY0Z_pinocchio-library-schemat01jpg.jpg
91kv4hZhue2K9pSVLb0BLAHrII4BHZmgCOz5Aq6JJnbXtk4O167ogqDgRntr_pinocchio-library-schemat02jpg.jpg
jcp9AQE08cDfMI8ggJbdQhOrDvIBVdmVNCihkBM5FVNxrqGOh1C7bjN9GcNC_pinocchio-library-schemat03jpg.jpg

Gierbienis + Poklewski zainspirowali się malowniczym, pagórkowatym krajobrazem okolicy, a także przepływającą przez działkę rzeką. „W naszym projekcie włączamy rzekę do wnętrza budynku, a przestrzeń biblioteki poprzez swobodne linie nawierzchni staje się naturalną kontynuacją krajobrazu i jego integralną częścią” - piszą architekci. W nagrodzonym projekcie budynek ma przeszklone ściany – aby jego wnętrze przenikało się z krajobrazem, zwieńczony jest natomiast drewnianym zadaszeniem. Drewniany dach jest oczywiście nawiązaniem do stolarstwa – fachu, jakim parał się „ojciec” Pinokia, ale także sposobem podkreślenia roli stolarza – rzeźbiarza w procesie realizacji budynku, jak również  współczesnym pomysłem na powrót do tradycyjnej formy budownictwa. „Ostatecznie powstała przestrzeń maksymalnie otwarta, pozbawiona barier architektonicznych i dobrze oświetlona naturalnym światłem dziennym, kojarząca się się z ciepłem i bezpieczeństwem. Jak również odwołująca się do aspektów pro-ekologicznych architektury, a także z punktu widzenia założeń konkursu wprowadzająca oczekiwany walor innego, bajkowego świata” - podkreślają projektanci z pracowni Gierbienis + Poklewski.

 

Źródło: gierbienis.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera