Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Concrete – dom z betonu

 

Czas czytania: ~2 min


The Concrete – to willa, wzniesiona w podwarszawskim Izabelinie według projektu Rafała Barycza i Pawła Saramowicza. Powstała na zamówienie prywatnego inwestora, który chciał zbudować dom nie tylko dla swojej licznej rodziny (troje dzieci), ale i dla bliskich i znajomych, z którymi często miano tu spędzać czas.

 

rcQmQ099ZIOQVlIDTYxNfFeF8Y5AF2NlYcr59Z3zYkW6wQw4lYhcbTwyRaCt_1jpg.jpg
OmzgST6gPEgaA0VSZ95IJWcEB6WVcIOubONLH7wQniFaJVXojt0nLKQXyQYJ_2jpg.jpg

The Concrete – to kolejna willa w dorobku pracowni Barycz & Saramowicz, podobnie jak wcześniejsze wyrazista i oryginalna. Urok inspirowanej dorobkiem Franka Lloyda Wrighta Leśnej Willi docenili internauci, przyznając budowli jedną z nagród w tegorocznej edycji plebiscytu Polska Architektura XXL 2017

JUdUenPE0ZXxVJneSISOfBhRT9v7PEFql85HM6LrD0uaaonQlQnD1ByqJkeJ_3jpg.jpg
Riw5b4NEp4NFASmJKb3icsSfJShVrf3LitxkRi0HPel1oZiuKjJTxNj8pCKo_4jpg.jpg

Dom The Concrete miał być duży – aby zmieścić pokoje domowników, ale i przestrzenie dla gości. Architekci uznali, że optymalny będzie plan zbliżony do kwadratu, pozwalający stworzyć bryłę stanowiącą ochronę, dającą poczucie bezpieczeństwa, wrażenie osłonięcia przed światem. Mury takiego domu – twierdzy zwykle budowane są z kamienia, w tym wypadku projektanci zdecydowali się sięgnąć po inny materiał.

SNHa8r9HG7TU6EIGTlVLfb0VeRXT3nIDcsQ2Y3C0HD57zHrhLp9hd9Nfycpj_5jpg.jpg
vTjpvUCUjkgo4wARufSJrTchFPfbbzXr0g1QHjoqTU9ZyFLBsxEq6K83YLZd_6jpg.jpg

The Concrete – jak sugeruje nazwa – zbudowano z betonu. Dom miał być nowoczesny, więc ten sztuczny kamień wydawał się tu najwłaściwszy. Jednocześnie trudno było nie zareagować na malownicze, sielskie, leśne otoczenie. Dom – choć z betonu – został bardzo starannie skomponowany z przyrodą, inspiracją dla architektów była natura.

xoLuv5GKeIZ62mnBZ5ykoaMUp2oCfLyYYmDXhySVi8kJ3wRw4xnwiupg95Od_7jpg.jpg
luZIyttuop2Q8xpHy1Sl4YZTxlZZKj1ZX4ngX0ulQcORAcJCQxgunhO9V74h_8jpg.jpg

Prosta bryła willi The Concrete otrzymała elewacje z betonu licowego o organicznym odcisku deskowania. Co więcej, beton zabarwiono w masie na kolor kory sosen, drzew otaczających dom. Willa, w której został „odciśnięty” sosnowy las ma dwa oblicza. Od frontu przypomina bunkier: ma małe okna, zamknięte wjazdy do garaży, surowy wygląd betonowej twierdzy. Od strony ogrodu wyposażono jednak dom w duże okna, a atrialny układ bryły – z osłoniętym fragmentami ścian dziedzińcem z basenem – pozwala cieszyć się intymnością i zielonym otoczeniem jednocześnie.

 

Dom The Concrete
Lokalizacja: Warszawa
Inwestor: prywatny
Projektanci: Biuro Architektoniczne Barycz & Saramowicz, Rafał Barycz, Paweł Saramowicz
Powierzchnia: 600 m2
Projekt: 2017
www.barycz-saramowicz.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Dom, Domy Wielorodzinne, Hot

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera