Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spirala Czasu - eksperymentalny współczesny kwartał miejski

 

Czas czytania: ~2 min


Spirala Czasu – to eksperymentalny kwartał miejski, zlokalizowany w centralnym punkcie modelowego osiedla Nowe Żerniki we Wrocławiu. To nie tylko mieszczący 69 lokali budynek mieszkalny. W tym projekcie architektonicznym zawarto wiele idei społecznych.

 

Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa
Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa

Spirala Czasu – to realizacja architektoniczna pracowni Archicom, stanowiącej część dużego zespołu architektów i pracowni architektonicznych, tworzących zręby idei osiedla Nowe Żerniki. To ważne, bo tylko dzięki współpracy i konsekwencji w kreowaniu ideowych założeń tej przestrzeni plan stworzenia tu wyjątkowego osiedla mógł się powieść. I przyjąć atrakcyjne formy, jak choćby nominowane w tym roku do Mies van der Rohe Award osiedle Atmosfera.

Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa
Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa

Spirala Czasu – to realizacja architektoniczna, łącząca w sobie cechy typowego, klasycznego kwartału miejskiej zabudowy z pomysłami, mającymi wspomagać integrację mieszkańców. „Całość założenia stanowi reinterpretację klasycznego zamkniętego kwartału, z licznymi oficynami w podwórku, któremu nadano nowe atrybuty” - mówią architekci. Sześciokondygnacyjny (w tym dwa piętra podziemnego garażu) dom mieści 69 mieszkań o metrażach od ok. 40 do ponad 105m2.

Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa
Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa

Realizacja architektoniczna biura Archicom została zróżnicowana w zależności od stron świata. „(…) obiekt od południa przestrzenny, mocno perforowany, grający światłocieniem, z dużymi balkonami osłanianymi przesuwnymi panelami, obiekt od północy - surowy, obronny w charakterze, rozbity jedynie szklanym rozcięciem fasady klubu fitness” - opisują swoją koncepcję dla tej bryły architektonicznej jej autorzy. Miejsce, które w podobnym budynku tradycyjnie zajmowałby parking tu przeznaczono na sąsiedzki pasaż, dzięki któremu budynek otwiera się na otoczenie - lokalny dom kultury, zbiornik wodny i tereny rekreacyjne.

Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa
Spirala Czasu, Osiedla Nowe Żerniki, Archicom, architektura mieszkaniowa

Teren kompleksu Spirala Czasu podzielono na strefy półpubliczną i półprywatną. Ta pierwsza to pasaż pieszo-rowerowy wzdłuż wschodniej granicy działki, swoisty bufor między ulicą a przestrzenią mieszkalną. Tu powstały miejsca zabaw podwórkowych, uzupełnione małą architekturą, zielenią, parkingiem dla rowerów i pojedynczych aut. Dla sąsiadów i mieszkańców przeznaczono zielone patio, na którym znalazło się także miejsce na ogród sąsiedzki.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji architektonicznej

Projekt architektoniczny Spirali Czasu – to także połączenie różnych typologii budownictwa mieszkaniowego, układu klatkowego z galeriowym, a nawet z elementami zaczerpniętymi z architektury jednorodzinnej (mieszkania z bezpośrednim wyjściem do ogrodu). Budynek Spirala Czasu jest energooszczędny:  elewacji oraz na dachach znalazły się panele fotowoltaiczne, na dachu zainstalowano niewielką turbinę wiatrową, a jedno z urządzeń w osiedlowym fitness-clubie umożliwia zamianę wysiłku ćwiczącego na energię elektryczną.

 

Spirala czasu - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Nowe Żerniki, Wrocław

Inwestor: Archicom

Projektanci: Archicom

Realizacja: 2017
Źródło: archicom.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Mieszkaniowa, Realizacja Architektoniczna

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera