Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt miejskiej przestrzeni Azatlyk

 

Czas czytania: ~1 min


Oto wyjątkowa realizacja architektoniczna – wielofunkcyjny plac, który zaprojektowany z myślą o bardzo różnych grupach użytkowników został zrealizowany w rosyjskim mieście Nabierieżnyje Czełny. Wydaje się, że owa przestrzeń publiczna tak samo atrakcyjnie wygląda z poziomu chodnika, jak z lotu ptaka.

 

DROM, Azatlyk, przestrzeń publiczna, przestrzeń miejska
DROM, Azatlyk, przestrzeń publiczna, przestrzeń miejska

Projekt przestrzeni miejskiej dla ludzi

Nabierieżnyje Czełny – to przemysłowe miasto w północno-wschodniej części Rosji. Zbudowane zostało w latach 70., wokół rozpoczynającej tu swoją działalność fabryki, produkującej samochody ciężarowe Kamaz. Zbudowane szybko, właściwie jako zespół osiedli - sypialni dla pracowników fabryki dziś wymaga modernizacji, żeby być przyjaznym miejscem do życia.

DROM, Azatlyk, przestrzeń publiczna, przestrzeń miejska
DROM, Azatlyk, przestrzeń publiczna, przestrzeń miejska

Projekt architektoniczny placu Azatlyk należy właśnie do takich modernizacyjnych pomysłów. Zespół pracowni DROM opracował koncepcję atrakcyjnej przestrzeni publicznej, w której niewielkie pawilony, mała architektura i zieleń uzupełniają się, tworząc teren dla różnych aktywności szerokiego grona odbiorców. Zaprojektowany przez pracownię DROM teren objął blisko osiem hektarów.

DROM, Azatlyk, przestrzeń publiczna, przestrzeń miejska
DROM, Azatlyk, przestrzeń publiczna, przestrzeń miejska

Architektura mała i duża

Architekci pokazują, jak zaaranżowali przestrzeń placu wokół dwóch krzyżujących się osi, prowadzących w czterech kierunkach. Na jednym krańcu stworzono tu klasyczny plac miejski z kamienną posadzką, z której „wyrasta” pawilon kawiarniany, którego dach jest jednocześnie widownią amfiteatru.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji architektonicznej

Pozostałe części ośmiohektarowego terenu zyskały inne formy: jest skwer z drzewami, są alejki, wiodące wśród kwietnej łąki, fontanna, miejsca do siedzenia i leżenia, jest także efektowna rampa z tarasem widokowym. Architekci starannie dobrali zarówno materiały, jak kolory, które pojawiają się na placu, kreując z ich pomocą fragmenty i różnym charakterze i klimacie.

 

Foto: d-r-o-m.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przestrzeń Publiczna, Plac Miejski

Dworzec PKS w Kielcach – ufo w nowej wersji
Dworzec PKS w Kielcach – ufo w nowej wersji

Dworzec PKS w Kielcach został zbudowany na przełomie lat 70. i 80. wg projektu zespołu pod kierunkie ...

Dom Meandrowy
Dom Meandrowy

Kształt działki i jej usytuowanie względem stron świata – to dla architektów zawsze pierwsze element ...

Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków
Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera