Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielona siedziba telewizji Euronews

 

Czas czytania: ~1 min


DkxMR0B5OhZmgZ0KtTWwRPGwIjAYtQPCPhYFpAPSyb7hIxAHVBP3GiAwtUzH_ziel-fas201726.jpg

W Lyonie, nad rzeką Saona znajduje się siedziba europejskiej telewizji informacyjnej Euronews. Projekt był realizowany od 2010 jednak dopiero w tym roku obiekt został oddany do użytku. Seledynowa bryła budynku przyciąga wzrok. Autorem projektu są architekci z pracowni biura Jakob + Macfarlane

Dwa otwory na fasadzie, które zlokalizowane są po stronie rzeki mają symbolizować oczy, które patrzą nie tylko na krajobraz ale również na to co dzieje się na świcie. Elewacja wykonana jest z zielonych, perforowanych płyt aluminiowych. "Wzorzyste" maja za zadanie chronić wnętrze przed przegrzaniem. Za projekt elewacji odpowiada francuski artysta Fabrice Hyber dla którego zielony kolor to kolor komunikacji.

Na parterze znajduje się przestrzeń, która łączy funkcje usługowe z powierzchnią biurową. Kolejne pietra pełnią funkcje publiczne. Na najwyższym piętrze budynku znajduje się duży taras. Na dachu zamontowane są 23 anteny satelitarnej różnych rozmiarów.

Unikalną kubaturę w nieoczywisty sposób przełamują zaokrąglone struktury. Powstała przestrzeń, stała się symbolem współczesnej francuskiej metropolii. Znakomicie doświetlona, otwarta na rzekę bryła budynku zachęca do kreowania interakcji społecznych.

Galeria zdjęć:

Źródło: jakobmacfarlane.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera