Razem, ale osobno - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Razem, ale osobno

 

Czas czytania: ~2 min


y5eRIWINJRCtxcRD68ZzmlyNJRlfMrSpPQXaYwpBOXhI5IGhWmog5Kdp1qhf_dom-mib03.jpg

Często zdarza się, że rodzice budując dom za miastem uwzględniają w nim miejsce dla swoich dzieci, planując, że te po osiągnięciu dorosłości, już ze swoimi rodzinami nadal będą chciały tam mieszkać. Te plany nie zawsze się spełniają, bo często pomysły rodziców różnią się od oczekiwań dzieci. Ten problem nie dotyczył jednak domu jednorodzinnego, zaprojektowanego przez Przemka Kaczkowskiego i Magdę Morelewską. Ta budowla od początku planowana była tak, aby spełnić nietypowe potrzeby przyszłych domowników.

LK6yX8lu3Ul8dkAsrE8UJUtddapyMQxIl7Hll73iPel2gSEf133my8Z4Bkna_dom-mib01.jpg
Xbzr0T2ffUz2SsmYaP7RPLDZz1z6Ye2NZQgLl0cpIXS6AgWYx49luQe2UZeW_dom-mib02.jpg

„Jednym z podstawowych założeń projektowych był podział budynku na dwie, niezależne strefy, które zostały połączone częścią wspólną. Tym łącznikiem jest wejście, kuchnia i salon - zajmujące centralną część parteru” – piszą architekci. podział przestrzeni na część wspólną i prywatna był bardzo ważny – chodziło o to, żeby matka i syn mieli poczucie intymności, ale zarazem mogli czasem spędzać czas razem.

8RijoDECTPmBhqpbxhfCgu0iN1Ev9LpOFdK6Z9Pkyl61lg3pAiH638Xf1rRT_dom-mib04.jpg

Od strony wschodniej do salonu przylega segment, należący do matki. Znalazła się tu sypialnia z garderobą, gabinet, łazienka i mała jadalnia. Jak piszą projektanci: „Tę strefę domu można całkowicie wydzielić, zamykając dwie pary drzwi przesuwnych chowanych w ścianie. Jeżeli drzwi te zostawimy otwarte, to mała jadalnia staje się przedłużeniem kuchni, a korytarz przy gabinecie zmienia się w dalszą częścią hallu wejściowego”.

PI6juPGSPCz0BmdVZocOMoFMsJBvILttdy61rQD2tbAmh19C8Ke0MKR3U7Ny_dom-mib05.jpg
v7cKLCVNhl2mv8zY4qcCEkWFicGUbnBIgqQZY3rhfmpUF3cHBhAxbJuLueKX_dom-mib06.jpg

Piętro przeznaczono dla syna: to duża przestrzeń, bo założono, że zamieszka tu także jego przyszła rodzina (znajdują się trzy sypialnie, duża łazienka i dwie garderoby). Kilka rozwiązań w domu stworzono z myślą o pasji syna – motoryzacji. Garaż pomieści aż cztery samochody (a jego dach – to zarazem taras na piętrze), zaś pomiędzy salonem a garażem powstało... okno, aby z głównego pomieszczenia domu móc zaglądać tam, gdzie „mieszkają” samochody. W dachu garażu ulokowano otwory, doświetlające jego wnętrze.

tO75D8OM4Jds7yVqfl7Hj3ptTYRbtBHUWyYQSP0zCMJ0kEbZ9Wcuvv8f5mum_dom-mib07.jpg

Dom ma prostą bryłę, przypominającej dwa, postawione obok siebie prostopadłościany, z których wyższy, dwukondygnacyjny ma dwuspadowy dach, a drugi jest zamknięty płasko. Prostotę i skromność bryły podkreślają też materiały, wśród których dominuje biały tynk i płyty betonowe trzech odcieniach szarości. Dach pokrywa blacha tytanowo-cynkowa. Wszystkie okna w domu mają pełną wysokość – dzięki temu, że tereny wokół nie są zbyt gęsto zabudowane można było wnętrze otworzyć na ogród. Bryłę domu wizualnie domyka, scala kamienny podest, na którym staną dom i który jest zarazem tarasem na parterze.

ALk2rYLkH9vA7BNMxVndNGjHkCQVp2aHO8J7WbIH3dKWS1hDzOKPfoDWwVDz_dom-mib08.jpg

Dom MiB
Lokalizacja: Stare Miasto
Inwestor: prywatny
Projektanci: STOPROCENT Architekci, Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska
Powierzchnia użytkowa: 306 m2
Powierzchnia działki: 1500 m2
Projekt: 2013
Ilustracje: stoprocentarchitekci.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera