Przestrzeń dla sztuki - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przestrzeń dla sztuki

 

Czas czytania: ~2 min


UaO27bAs3osghMKCADq8i0TiV7Jme1UaA20EONy1fh9f5ZvBHUgOGGbTULkl_tate-modern.jpeg
Współczesna sztuka wymaga odpowiedniej oprawy. I dużo miejsca. O rozbudowie Tate Modern mówiło się od dawna, ale dopiero kilka dni temu biuro Herzog & de Meuron i kierownictwo galerii ujawnili jej ostateczny projekt. Od momentu powstania w 2000 r. Tate Modern jest jedną z najliczniej odwiedzanych galerii w Londynie. Znajdująca się na południowym brzegu Tamizy, w dawnej hali elektrowni Bankside Power Station zbudowanej według projektu Gilesa Gilberta Scotta w latach 1947-1963, szybko stała się kluczowym punktem w krajobrazie kulturalnym miasta. Takiego sukcesu nie spodziewano się kilka lat temu, kiedy powstawał projekt placówki. Planowano, że co roku odwiedzi ją 1,8 miliona osób, tymczasem w ciągu ośmiu lat liczba ta sięgnęła 30 milionów, a ostatnie dwa lata były rekordowe – w każdym z nich przybyło do Tate około 5 milionów ludzi. Nie ulega wątpliwości, że galeria wymaga rozbudowy – zarówno żeby sprostać najazdowi widzów, jak i potrzebom coraz bogatszego i bardziej różnorodnego programu. Przebudowa Tate Modern rozpocznie się w przyszłym roku i ma się zakończyć przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2012 r. Projekt rozbudowy opracowała szwajcarska pracowania Jacquesa Herzoga i Pierre’a de Meurona. Ta sama, która osiem lat temu adaptowała Bankside Power Station na potrzeby galerii.
6OfWemBBD48cpinGaJvr7lDweEZg8pL7BGKviByqSXGfeMCsLVS5yZTkkAye_tate-pierwszy-projekt.jpg
Pierwszy projekt rozbudowy Tate Modern architekci przedstawili w 2006 r. Przewidywał on realizację szklanej piramidy, której elewacje składały się z licznych, przesuniętych względem siebie brył. W efekcie piramida przypominałaby wieżę, ułożoną z pudełek o różnym kształcie i wielkości.
WA2he1OPmUXyVZgjXx0l3eBw870y2YEm5vjw7qAqGjNLVygqNFkVQmEypdpf_tate-modern1.jpg
Po konsultacjach z artystami i kuratorami, koncepcja to została zmodyfikowana. Zachowana zostanie forma piramidy, ale zamiast szklanych bloków, pojawią się perforowane, ceglane elewacje, poprzecinane nieregularnymi pasami szkła. Ta zmiana ma służyć integracji nowego budynku z istniejącymi obiektami i otoczeniem. Centralnym punktem modernizowanej przestrzeni jest hala turbinowa dawnej elektrowni z zachowanymi unikalnymi zbiornikami ropy. Z niej będzie wyrastać nowy budynek, a zbiorniki będą służyć jako naturalna scenografia dla planowanych tu performance’ów. Po przebudowie przestrzeń wystawiennicza Tate ma się zwiększyć o 65%. W piramidzie znajdą się różnej wielkości i wysokości sale wystawowe i galerie o nietypowym kształcie, a także pomieszczenia, które można łączyć w większe, pozbawione kolumn przestrzenie, idealne do prezentacji wielkowymiarowych rzeźb. Nowe galerie będą wprawdzie przede wszystkim przeznaczone na ekspozycje fotografii i prac na papierze oraz prezentacje filmów i sztuki video, ale układ wnętrz ma zapewnić miejsce dla bardzo zróżnicowanych projektów Znajdą się tu również pomieszczenia edukacyjne i warsztatowe oraz specjalna galeria, prezentująca sztukę dla dzieci. Szacowany koszt inwestycji to około 215 milionów funtów, z czego 50 milionów przekaże rząd.
WeXIX5rVmQPgFnaLv9KBq5X0DnZoNsYGaXTG8HCrqCJbguc7NhRhHo9raV16_tate-modern2.jpg
SWcvkfnxLthvNvaGwq9KU49bLurdq3ecb46QuIJh3RMQBYC6OCKIPcBDDJjq_tate-modern-oil-tank.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera