Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mniej czyli więcej ?

 

Czas czytania: ~2 min


3ctvLmqk7HNMg5ZDB2lyCRMt9Oo7NSjnUZIZTMVvpInbdpYL5ROQCgChqJMm_camp.jpg
Tym razem coś dla miłośników kampingu. Albo idei średniowiecznych wież mieszkalnych. Australijskie biuro Casey Brown zaprojektowało dom, w którym można się poczuć jak na wiecznych wakacjach. Permanent Camping to konstrukcja z prefabrykatów, która została zbudowana na górzystym odludziu w owczej bazie w środkowo-zachodniej Nowej Południowe Walii w Australii. Dom w formie niewielkiej wieży od zeszłego roku stoi na grzbiecie wzgórza, w otoczeniu potężnych granitowych głazów i starych, martwych drzew. Rozciąga się niego widok na setki mil, aż po odległy horyzont.
Qedl3DsONWO6Vn7B16UPmXjKGifDSHCiqAlsYp0TicmZaJO2MkCtPs0cbtrr_camp2.jpg
Casey Brown: „Ten budynek jest spełnieniem marzeń klienta. Komfortowo może w nim mieszkać jedna lub dwie osoby, bo budynek ma niewielką powierzchnię. Jego podstawę stanowi kwadrat o boku 3 metrów. Na zewnątrz dwukondygnacyjna wieża obłożona jest miedzianą okładziną. Płyty dolnej kondygnacji podnoszą się jak skrzydła, tworząc otwarte, zadaszone werandy przy północnej, wschodniej i zachodniej elewacji. Dźwigi, umożliwiające otwieranie dachów, umieszczone są w elewacjach górnej kondygnacji. Przy południowej ścianie umieszczony jest zbiornik magazynujący wodę. Kiedy dom nie jest używany, płyty są zamykane, całkowicie odcinając od świata wnętrze z drewna i szkła. Zapewnia to ochronę przed zniszczeniem w czasie częstych pożarów buszu a także przed intensywnymi opadami. Ze względu na lokalizację na odludziu, dom został złożony z prefabrykowanych elementów, które wyprodukowano w Sydney.
z8rjKMLXcNCExX7LGGVGzUS4zpX11S7OYkCijaDLX2ctl9dPPRVwYMKRaJbW_camp3.jpg
Wewnętrzna struktura budynku, wykonana z prasowanej kory, jest rzemieślniczym dziełem sztuki. W związku z niewielką powierzchnią, w domu znalazły się tylko podstawowe pomieszczenia: sypialnia na piętrze, mała kuchnia i łazienka. Ogrzewanie zapewniają kominki z systemem wolnego spalania drewna. Woda zaś jest zbierana na dachu, skąd jej część trafia od razu do łazienki z WC, a część – do miedzianego zbiornika na zewnątrz. Wnętrze domu jest dobrze izolowane zarówno przed zimnymi wiatrami, jak i ekstremalnie wysokimi temperaturami. Wielowarstwowe ściany są wentylowane z góry i z dołu, co umożliwia swobodny przepływ powietrza.” Minimalizm w czystej postaci – pod względem formy, funkcji i powierzchni domu, a także rozwiązań zapewniających wygodę i bezpieczeństwo – zdobyły uznanie w oczach jury festiwalu architektury w Barcelonie. Budynek znalazł się w ścisłej czołówce obiektów nominowanych do tytułu najlepszego domu roku 2008.
jiLQlolQZVsMp9SfX5UuzNNzvLz20ynCkvVrWhTqOLBNDCXyHfhmLubHdp2d_camp4.jpg
Wal57sIN0TSwocd9PcLSr0HxzzBZ4qlYbV7Os6jwHMO3v6zVEffEyd4fryTb_camp5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera