Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pod baldachimem

 

Czas czytania: ~3 min


2Er45v0fHtTsUaNaOB1bpFdbs0pTscYSsBA6aEIxMmtFCaSWV3jZQG4lZEHf_centre-pompidou-metz-9.jpeg
Najbardziej znane francuskie instytucje kulturalne postanowiły rozszerzyć krąg oddziaływania poza Paryż. W Lens na południu Francji powstaje zaprojektowana przez SANAA filia Luwru, na wschodzie zaś – w Metz – działalność rozpoczął oddział Centre Pompidou. Jego oficjalne otwarcie miało miejsce 12 maja 2010 r. 33 lata od momentu powstania, najsłynniejsza francuska instytucja zajmująca się sztuka i kulturą współczesną doczekała się „potomka”.
Ktgj3qmDHagTIIPPgo208MrzWOOugnLsZQWDaHUguvOQ2LT9OLCSKwvSj9UU_centre-pompidou-metz.jpeg
Konkurs na projekt siedziby Centre Pompidou-Metz został rozstrzygnięty w grudniu 2003 r. Zwyciężyła w nim koncepcja japońsko-francusko-angielskiego zespołu Shigeru Bana, Jeana de Gastinesa i Philipa Gumuchdjiana. Budowa rozpoczęła się trzy lata później. Mimo statusu filii paryskiego centrum, nowa instytucja jest w pełni niezależna w kwestiach programowych. Jednocześnie, będzie mogła korzystać z bogatych zbiorów głównej instytucji, która zgromadziła już pond 65 tysięcy prac, tworząc największą w Europie kolekcję sztuki nowoczesnej i współczesnej.

Zaprojektowany przez Shigeru Bana, Jeana de Gastines i Philipa Gumuchdjiana budynek to modularna konstrukcja zorganizowana wokół centralnego, 77-metrowego masztu i przykryta dachem na planie sześciokąta. Całkowita powierzchnia użytkowa budynku to 10,7 tysiąca metrów kwadratowych, z czego 5 tysięcy zajmuje przestrzeń ekspozycyjna. Jej imponujące rozmiary umożliwiają prezentowanie bardzo dużych dzieł sztuki i instalacji. Także pozostałe przestrzenie – forum, restauracja na tarasie i ogród – stwarzają możliwości aranżacji wystaw. Oprócz sal ekspozycyjnych, w budynku znajduje się studio przeznaczone na prezentacje performansów, pracownie, audytorium, centrum badań, sale konferencyjne, biura, recepcja, sklep i księgarnia, restauracja i kawiarnia. W przyszłości ma w nim także powstać mediateka.

Shigeru Ban: „Kiedy zwiedzający zbliżają się do budynku, ich droga prowadzi przez ogród i taras, które łączą centrum kulturalne z centrum miasta i stacją kolejową. Budynek ukazuje się im jako otwarta struktura zachęcająca, żeby schronić się pod jej rozłożystym dachem. Chcieliśmy, żeby architektura przekazywała pozytywne emocje i żeby była ściśle związana z otoczeniem. Płynnie przechodzący w ścieżkę taras zaprojektowała Agence Nicolas Michelin Associés we współpracy z Paso Doble. Stworzyli oni także projekt północnego ogrodu o powierzchni 5 akrów, obsadzonego drzewami wiśniowymi. Stąd wiele ścieżek prowadzi zwiedzających do parku. Ogród południowy z kolei Agence Nicolas Michelin Associés zaprojektowała we współpracy z Pascal Cribier. Ma on zupełnie inny charakter – pojawiły się w nim kamieniste „wyspy”, które latem mogą służyć jako dodatkowe tarasy, a także bujna roślinność i brzozy.

Najbardziej charakterystycznym elementem budynku jest dach-baldachim. Jdo budowy jego kratownicowej konstrukcji wykorzystano 18 kilometrów belek z drewna sklejanego w technologii znanej od ponad 100 lat. Cała struktura została zaprojektowana przy użyciu specjalnie stworzonego programu komputerowego, a każda belka była kształtowana osobno, żeby uzyskać wielokierunkowe wygięcia i odpowiednią perforację. Do budowy konstrukcji dachu zastosowano przede wszystkim drewno świerkowe (95%), a oprócz tego – modrzewiowe i bukowe. Wybór materiału nie był przypadkowy – drewno jest bowiem najłatwiej dostępnym i najbardziej naturalnym budulcem. Konstrukcja dachu przykryta jest półprzezroczystym baldachimem z włókna szklanego i tkaniny teflonowej. Membrana ta – o powierzchni 8 tysięcy metrów kwadratowych – została wyprodukowana przez japońską firmę Taiyo. Chroni ona drewnianą konstrukcję, a jednocześnie przepuszcza do wnętrza światło dzienne, a w nocy jest efektownie podświetlona od wewnątrz.

Zobacz filię Luwru SANAA
v1Jw7jnEKX8uLv6DOdMQPBuF8F4toIWY3zwewzwhUm5td72cZfok5CiBMnFX_centre-pompidou-metz-2.jpeg
MAIrN8gZgs2mf4K9VQbPqab6h76OHi8kItxYzrvXnSmMoSQRuFp1dLVcAlMX_centre-pompidou-metz-3.jpeg
UC7agDJY6hBd2NcrOII4iUtEBaA0NCgKaOhPhE8ZIyiu0i5zoHdqmjwcCOLp_centre-pompidou-metz-4.jpeg
tt3dqcr3bFCWgwL6Q2rcCC8b8nFupExxeUexKA7qQEpCnR1h08Uv5mO4ejiR_centre-pompidou-metz-5.jpeg
EYKesJvcnaqZx63ZMFa0KlLnwpAkfH1LmZBz7zFpjH4nrMmHjQZpKu1QxaBQ_centre-pompidou-metz-6.jpeg
XFvZW154lM2lkoHhKV84q0FYu8QlKDJ0BKO7AX2BEanclkjkzVIpXzhBTQpN_centre-pompidou-metz-7.jpeg
KMDoCR1zWXd378miVa8vgfVfCLXt9bl61YenPmQ3fHYW8U1lhMNQJBXdYzMP_centre-pompidou-metz-8.jpeg
mwadIBWApJAthkeLPXYem6w7OXEsLPr3JS4vk8Ie2WmHjfVQKa8v1fAp0hIm_centre-pompidou-metz-10.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera