Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bank pod tęczą

 

Czas czytania: ~1 min


AZXYD0wvSPXMWxiSUBzHUOkaqXgsv3omfjFUKMv7ixVQSEJhE1QrAdcJVywx_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux.jpg
Siedziba banku nie musi być nudna i konserwatywna. Co więcej, przykład banku Sugamo Shinkin w Tokio pokazuje, że może być wesoła i przyjazna, wprowadzając do swojego otoczenia zabawę kolorem i formą. Tęczowy budynek jest dziełem pracującej w Tokio francuskiej architektki Emmanuelle Moureaux.
hZIfIYHu8jOKuauWFwIupeezURJFbPloMd7RjznHzKUfUcJ9H90jLaGpQhAo_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-2.jpg
Znakiem rozpoznawczym banku są wysunięte z fasady, kolorowe 'półki'. Każda z 12 horyzontalnych płyt pomalowana jest na inny kolor, nawiązujący do kolorów tęczy, natomiast pozostałe płaszczyzny elewacji są białe. W nocy płyty te są delikatnie podświetlone, przekształcając fasadę budynku w kaskadę światła i koloru.
Iw0OM8vvA34kDWiXqhfkaMBuJGJ7QmQjI2ZJBVOlRZB1moXTgntIzTKezknm_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-3.jpg
Jak wyjaśniają projektanci, ich celem było nadanie budynkowi ciepłego, przyjaznego charakteru, który będzie budował pozytywne relacje klientów z instytucją 'od pierwszego wejrzenia' . Dlatego obok zabawy światłem i kolorem, która znajduje swoją kontynuację w środku budynku, postawili na poczucie bliskości z naturą poprzez otwarcie wnętrza na niebo.
as9iUMGTBq66cigJQMXPY3GdlvHgvmZqlfBAdjmrLviWlgxGwdVlLhKVr4fm_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-5.jpg
Nad strefą wejściową banku znajdują się trzy eliptyczne świetliki, które nie tylko zapewniają dostęp naturalnego światła, ale także widok na niebo, dając wrażenie przestrzeni i swobody. Podkreśla je także pokrycie sufitu w tej części budynku graficznym motywem dmuchawców.
q4J5phBvuh9MYIjItRQ8t7ZZUGNXwvmvqPoMJ03CY1uLEwJ4KqLGDqeFWPtU_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-6.jpg
Na pierwszej kondygnacji znajdują się stanowiska obsługi klientów i konsultacji, kasy oraz otwarte przestrzenie umeblowane krzesłami w 14 różnych kolorach. Na drugiej kondygnacji ulokowano pomieszczenia biurowe, sale spotkań oraz kafeterię, na trzeciej zaś – szatnie i pomieszczenia socjalne dla pracowników. Architektura: emmanuelle moureaux architecture + design Wnętrza: emmanuelle moureaux architecture + design Lokalizacja: 1-17-15 Azusawa Itabashi-ku, Tokio Powierzchnia użytkowa: 762.5 m2 Projekt: 2010 Realizacja: lipiec 2010 – luty 2011 Otwarcie: marzec 2011 Fot: Nacasa & Partners Inc., dezeen.com
SP8RmEHDKmvrp8F59HOuFUOz8jd3JoY9M6D4creO2im5Yejdf64INoBaK27I_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-7.jpg
pyFCrBUtfl89hzybeHELWyCKGYBngDcZxImlKTncbeN2QsURolTS9LQxK8NU_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-8.jpg
wu9nlHslkdQjsVzmG0UECuqu9XrMwmq3b29xfPQQTgYgNQNhxcHPDnLgmKs4_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-9.jpg
m5CoEpdTCbN2c0XUI95y46DR27mWGqbtpInjuXS7oPzqMKzVPfdPDxS9P23M_sugamo-shinkin-bank-emanuelle-moureaux-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera