Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ukosem

 

Czas czytania: ~2 min


GiCaGZmi0yor7lvgK6raTzX68T0nfj0dFCC178qll6mrXnyS4c556wdNssG2_are-solbringen-waldemarson-berglund.jpg

W Åre Solbringen na północy Szwecji powstały budynki, które wyglądają, jakby zsuwały się ze zbocza góry. Trzy drewniane domy, dla których formy inspiracją była lokalizacja na zboczu wzgórza, są dziełem architektów z biura Waldemarson Berglund.

7OPY7OcI4WYp9pHAxQJhvfpNYgVGkr9uBL4BdZlPFup3lKRvFlFYQYbHzb5y_are-solbringen-waldemarson-berglund-2.jpg
hO2yZUaJsHt6qBQNAB5pyx5yVVQdw9qWJ7RhkZYgQn4v4en0733UFgfk4wTY_are-solbringen-waldemarson-berglund-3.jpg

Skośne budynki wyglądają, jakby przechyliły się 'przez przypadek' i tylko prostopadłe do linii podłoża okna zdradzają zamiar architektów. Kąt nachylenia brył powtarza linię spadku terenu, wnętrze zaś zorganizowane zostało na pięciu poziomach.

uF5sEJEOmWKTcyGQTevrhnh0CBpSVOqzN4H9MbtXh00wjzGqUlandl3BS8Xn_are-solbringen-waldemarson-berglund-4.jpg
dpU1FF6VnsAyeHhDyBS41YBFDsqqblM9H4aIRMz8VJZRO53YprXZ40UiR3kZ_are-solbringen-waldemarson-berglund-5.jpg

Organizacja zabudowy i kształt domów są wypadkową lokalnych regulacji urbanistycznych i tradycji budowlanej oraz chęci zapewnienia funkcjonalnej przestrzeni mieszkalnej. Wznoszone w Åre budynki są często w połowie zagłębione w ziemi, nakryte spadzistymi dachami i zwrócone ścianami szczytowymi w kierunku malowniczych widoków. Taka forma niesie z sobą jednak wiele niedogodności – domy mają tylko jedno w pełni użytkowe piętro, ponieważ część zagłębiona w ziemi pozbawiona jest okien, a wyższy poziom jest ograniczony przez nisko opadające połacie dachu. Z tego względu architekci zdecydowali się na rozwiązanie alternatywne.

ESyy1WMEgCIIsrYV7iLSQSDEfOPujVij6A73LUSuaeIvXd9iPTqdCIIfLCm9_are-solbringen-waldemarson-berglund-6.jpg
sBDvscUBpv3ASwjTkhCwah1Zf4aww86yyck396TjJsoCqzJCcJLIUlOaJ1zL_are-solbringen-waldemarson-berglund-7.jpg

Położona na południowym zboczu wzgórza działka, z której roztacza się widok na rzekę i góry, została podzielona na trzy równoległe do siebie parcele, dzięki czemu wszystkie domy zwrócone są z stronę pięknej panoramy. Założeniem architektów było, by budynki nie naruszały naturalnego podłoża, więc ich bryły zostały lekko uniesione i posadowione na słupach.

 

J7oXh6t7F9LgcGr1HOn6yQsfICcwcM5Ve44p1PLhNgnr4VY0K54wPDfYVWCJ_are-solbringen-waldemarson-berglund-elevation.jpg
BaucKmB3X8DydPtk5pm2qIHSPAaLhUhCPTAnRO5WXJ1Pi7gp4lWDjK1xycsf_are-solbringen-waldemarson-berglund2.jpg

Domy zostały w całości zbudowane z drewna. Drewniana rama konstrukcyjna spoczywa na ceglanych blokach rozmieszczonych wzdłuż dłuższej osi budynku. Także elewacje pokryte zostały drewnianą okładziną, która z czasem będzie ciemnieć i szarzeć. Dach oraz ramy drewnianych okien i drzwi na zewnątrz budynku pokryte są stalową blachą.

FUAdz2KUm0jOJbvapzaMIoQShH6ZOMRsvNElvOb116w2sYnJaEmn2IlBKRJz_are-solbringen-waldemarson-berglund-site.jpg

Wnętrze domów zorganizowane jest na pięciu poziomach na wyższych kondygnacjach znajdują się sypialnie, łazienki i sauna, niżej zaś – kuchnia i jadalnia oraz pokój dzienny połączony z przestronnym tarasem. Komunikację między tymi poziomami zapewniają cztery biegi schodów. Różnica wysokości między najwyższym i najniższym punktem domu wynosi 31 schodów, czyli podobnie, jak ma to zazwyczaj miejsce w domach o liczących półtora piętra.

Projekt: Åre Solbringen
Projekt i realizacja: 2006-2012
Lokalizacja: Björnänge, Åre, Sweden
Architekci: Waldemarson Berglund Arkitekter AB, Stockholm.
Zespół projektowy: Jonas Waldemarson, Paulina Berglund, Hanna Kucera Wengelin

fot. Åke Lindman


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera