Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom dla biologów

 

Czas czytania: ~2 min


Gmach Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 

XXlMKsssxm6CstXiBYV9PrzMv6IA6j9uhrMtyTYL6cGd1YAz3cQnenmymPJ3_biocentrum-uniwersytet-przyrodniczy-poznanl05.jpg

Dwa lata trwała budowa gmachu Biocentrum poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Ten potężny obiekt pełni podwójną rolę: stał się nową siedzibą dla katedr Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii (Biochemii i Biotechnologii, Genetyki i Hodowli Roślin, Łąkarstwa, Agronomii oraz Krajobrazu Przyrodniczego), ale zmieściła się tu też przeznaczona dla 400 osób aula (która posiada wyjątkowo wysokie parametry akustyczne, którą łatwo można też podzielić na dwie mniejsze sale). Jak wyliczał podczas otwarcia budynku rektor uczelni, w nowym obiekcie studenci będą pracować m.in. nad nowymi odmianami roślin, a także będą się uczyć o żywności modyfikowanej genetycznie.

wvHc1hn3HnQs4zltJM8LsxDT39qM8UxcnFQHSNOjScIzWwm6O31uSdshQ2sk_biocentrum-uniwersytet-przyrodniczy-poznanl04.jpg

Jak w przypadku innych realizacji tego typu, a więc związanych z nauką i nowymi technologiami, wiele uwagi architekci musieli przywiązać do zlokalizowania w budynku nowoczesnych laboratoriów, specyficznie wyposażonych pracowni, zaplecza badawczego. Przy okazji otwarcia budynku lokalna prasa wyliczała nowoczesne wyposażenie laboratoriów: „Zamontowany w nich będzie sprzęt specjalistyczny, między innymi: dygestoria chroniące pracowników przed toksycznymi substancjami chemicznymi, zamrażarki niskotemperaturowe, stoły laboratoryjne, zestawy do oczyszczania wody, szafy z termoregulacją, inkubatory z atmosferą CO2 do hodowli komórkowych i komory laminarne”. „Zwykłe” sale wykładowe i ćwiczeniowe oraz wszelkie inne pomieszczenia administracyjne czy użytkowe zmieściły się na blisko ośmiu tysiącach metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. W sumie z budynku będzie mogło korzystać nawet 4 tysiące studentów.

TiU8OCVnWEcUu5qa6vP84P3i8dOcrVaoPR9ZrcVwTlUedLBywWMbS7RlWl1u_biocentrum-uniwersytet-przyrodniczy-poznanl03.jpg

Cały gmach otrzymał kształt litery „E”. Trzy równoległe do siebie skrzydła, mieszczące siedziby poszczególnych katedr połączono z ustawionym wobec nich prostopadle gmachem głównym, mieszczącym nie tylko główne wejście i cały układ komunikacyjny, ale także aulę. W sylwetce budowli wyraźnie zaznaczono strefę wejścia: to zlokalizowany we wciętym i wspartym na słupie narożniku budynku przeszklony i wysoki na wszystkie kondygnacje hol.

2no33IYAqHoPKGy0mIe4oO928bNysHKH5bwEi9eanp6bs65ZUE6CL8U2Ncqi_biocentrum-uniwersytet-przyrodniczy-poznanl02.jpg

„Nowoczesne materiały, nowoczesna technologia, dużo szkła, a także dużo nowoczesnych instalacji, które może nie są widoczne, ale muszą funkcjonować” – wyliczał przy okazji otwarcia budynku Rafał Jaworowicz, dyrektor oddziału firmy Skanska, która nie tylko zbudowała, ale i wyposażyła budynek.

pNXl8Fb0FQXlGC2NXLroHfiorGSfPCVaJWN99XvHcpida54NZ3l85ivbTekd_biocentrum-uniwersytet-przyrodniczy-poznanl01.jpg

Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego
Lokalizacja: Poznań, ul. Dojazd 11
Inwestor: Uniwersytet Przyrodniczy
Projektanci: Kostka&Kurka Architekci
Wykonawca: Skanska
Realizacja: 2010-2013
Powierzchnia użytkowa: 7600 m2
Kubatura: 45000 m3
Koszt inwestycji: 25 mln zł
Źródło ilustracji: kostka-kurka.pl, puls.edu.pl



Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera