Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Duńskie ewolucje

 

Czas czytania: ~3 min


joaVeHDyYgjr94xO7hRrJ9ZJbYrRhlw2ImXbcLvWFOI87nb5X2GhvGzGCmAb_shenzhen-energy-mansion.jpg
Niektórzy architekci marzą, by ich budynki stały się przełomem – Wielką Rewolucją Architektoniczną. Inni, inspirując się procesami zachodzącymi w przyrodzie, stawiają na ewolucję. Do tych drugich należą projektanci z duńskiej pracowni BIG, których wizja wieżowca dla kompanii energetycznej w Shenzhen w Chinach zwyciężyła w międzynawowym konkursie na koncepcję nowej głównej siedziby firmy – Shenzhen International Energy Mansion. Projekt powstał we współpracy z inżynierami z firm ARUP i Transsolar. Dwa wieżowce, z których wyższy będzie mierzył 200 metrów, mają zostać zrealizowane w centrum miasta, na 10-hektarowej działce w obrębie dzielnicy kulturalno-polityczno-biznesowej. Jednym z najważniejszych wyzwań, z jakim musieli zmierzyć się architekci, było dostosowanie wieżowców do tropikalnego klimatu oraz połączenie funkcjonalnego układu wnętrz z rozwiązaniami ekologicznymi. W tropikalnych warunkach konieczne jest specyficzne podejście do projektowania biurowców, bo trudno tam pogodzić komfortowe warunki pracy ze znacznym zmniejszeniem zużycia energii elektrycznej. Podstawowe zasady konstrukcji typowych, nowoczesnych wieżowców, które powszechnie stosuje się na całym świecie, tam się nie sprawdzają. W gorącym i wilgotnym klimacie zastosowanie popularnych szklanych ścian kurtynowych wiąże się z bardzo wysokim zużyciem energii na klimatyzację, a okna i tak muszą być zasłonięte, by uniknąć bezpośredniego działania promieni słonecznych. Architekci doszli do wniosku, że żeby w tym środowisku stworzyć optymalne środowisko pracy, budynek musi spełniać dwa podstawowe wymagania: zapewniać naturalny cień dzięki odpowiedniemu usytuowaniu w stosunku do słońca oraz posiadać system osuszania powietrza we wnętrzach. W poszukiwaniu odpowiednich rozwiązań, postanowili czerpać naukę z natury, która w drodze ewolucji dostosowała się do warunków panujących w tropikalnym klimacie. Drugim źródłem inspiracji były formy, jakie tworzy lawa powoli zastygająca po erupcji wulkanu. To właśnie ona stała się wzorem dla pofałdowanych ścian wieżowca. Projekt BIG ewoluował jak rośliny i zwierzęta, tyle że na płaszczyźnie wydajności ekonomicznej i organizacji wnętrz, by w efekcie zapewnić elastyczną, funkcjonalną i dobrze oświetloną przestrzeń do pracy. Architekci mają nadzieję, że Shenzhen International Energy Mansion okaże się ważnym etapem w ewolucji całego „gatunku” wieżowców od czasu, kiedy klimatyzacja i elektryczne oświetlenie wydawały się najbardziej nowoczesnymi rozwiązaniami zaspokajającymi nowe potrzeby i kiedy nie mówiło się jeszcze o ich zgubnym wpływie na środowisko i kurczących się zasobach konwencjonalnych źródeł energii. Dzięki ukształtowaniu elewacji na wzór orgiami, udało się wydzielić w budynku strefy otwarte i zamknięte. Te drugie osłonięte są dobrze izolowanymi ścianami, które zapobiegają przegrzaniu i na których umieszczone są panele słoneczne zasilające klimatyzację i system osuszania powietrza. W częściach otwartych zaś pojawi się transparentne szkło, zapewniające swobodny widok w jednym kierunku (czyli z wnętrza). Szklane elewacje są ukształtowane tak, by odbijać i rozpraszać promienie słoneczne, kierując je w stronę paneli solarnych. Minimalizacja nagrzewania budynku i wykorzystanie słońca do produkcji energii zapewnią redukcję jej zużycia o ponad 60%. Zaprojektowane przez BIG wieżowce Shenzhen Energy Mansion mają być pionierskimi budynkami, w których czynniki zewnętrzne – temperatura, światło dzienne, wiatr i wilgotność powietrza – zostały wykorzystane do osiągnięcia maksymalnego komfortu wewnątrz budynku. Jak podkreślają autorzy projektu, jest to delikatna mutacja klasycznego wieżowca, naturalna ewolucja, a nie gwałtowna i radykalna rewolucja.
lxLTl3ZtvK6LdKYo1BJN61oeC8vZYAPSSvp4K7G108DDDl200UnDL28FO6e9_shenzhen-energy-mansion-2.jpg
WodvnyXJBalmBEtvOXLGelqNziH32HD9FvJr4GwYrNbTUHzwsSnBTpoGn5Zs_shenzhen-energy-mansion-3.jpg
i5RlDSZbk3Fm30MaQ6LK805GJrn2LJnpRpWxryFuT7pGhYwJgg8MHOFyzhIw_shenzhen-energy-mansion-4.jpg
OgwdvAhWzCma6ztR0bXCEYad44OwWwCdWKd65i9OVLotj0nzWF2uxI9ElF6w_shenzhen-energy-mansion-5.jpg
iEkokMHuDVlklV1VtTTEq1q0cGRgrc8pM7UODPHcOo5wOIsuHliLOrddJkCf_shenzhen-energy-mansion-6.jpg
ihYlFeXvoSLUeOoiZ5NA21mjl1GhXtWsiuMNpGzskUAmRfHgF7nIsVRgFFTV_shenzhen-energy-mansion-7.jpg
hsUy43jtA5RULW77hr8QUPvt39nmvSTcuC4GHEvHMNr3EJlBw96EQx559eGe_shenzhen-energy-mansion-8.jpg
d8GX56D9iXwltySOzWboQmOmUcPEaUXhRqx2PG97Ew8UymQcokoZ5GNoYjOQ_shenzhen-energy-mansion-9.jpg
ETRc7ixJrpybPo32qCl9vrLReAJMDbyeAK9NchDhQnRltXxSUqdVwn1eANkR_shenzhen-energy-mansion-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera