Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kostki nieregularne

 

Czas czytania: ~2 min


sB5h4WmuHryY0UFaul0IVuHq9OyKunESA2INPCwwLfApnG30U4ZW3aGmnZW0_chu-hai-campus.jpg
Latem 2009 r. biuro Rema Koolhaasa założyło swoją filię w Hong Kongu. Stojący na jej czele David Gianotten od początku ma pełne ręce roboty – istniejący pół roku oddział pracuje już nad kilkoma dużymi projektami, min. centrum sztuk performatywnych w Taipei na Tajwanie, wnętrzami galerii Edouarda Malingue w Hong Kongu czy koncepcją urbanistyczną nowego kompleksu kulturalnego w dystrykcie Kowloon City w Hong Kongu. 15 stycznia pracownia odniosła kolejny sukces w tym mieście – zwyciężyła w konkursie na projekt kampusu dla wyższej szkoły Chu Hai w dzielnicy Nowe Terytoria. Projekt – opracowany wspólnie przez Office for Metropolitan Architecture i działające na terenie Chin, południowo-wschodniej Azji i Środkowego Wschodu biuro Leight & Orange Architects – został wybrany spośród ośmiu konkursowych propozycji. Jak wyjaśnili jurorzy, o jego zwycięstwie, oprócz warstwy formalnej, zadecydował elastyczny program funkcjonalny sprzyjający multidyscyplinarnej edukacji oraz rozwiązania ekologiczne. Nowe obiekty będą siedzibą trzech wydziałów – sztuki, biznesu oraz nauki i inżynierii – podzielonych na dziesięć kierunków, a także dwóch centrów badawczych. Łączna powierzchnia założenia wynosić będzie 28 tysięcy m2. OMA zaproponowało kompleks złożony z dwóch równoległych, horyzontalnych brył połączonych platformą pomyślaną jako mozaika stref edukacyjnych i socjalnych. Budynki – oba ośmiopiętrowe – mieścić będą sale wykładowe, pracownie i biura. Ażurowe, lekkie elewacje mają z jednej strony zapewnić wizualną spójność kampusu, z drugiej zaś otworzyć budynki na otoczenie – osobom przebywającym na zewnątrz umożliwić obserwowanie, co dzieje się w środku, a przed pracującymi wewnątrz roztoczyć widok na pobliską zatokę i zielone wzgórza. Dzięki odpowiedniemu usytuowaniu obiektów możliwe będzie wykorzystanie naturalnego przepływu powietrza do wentylacji i zredukowanie w ten sposób zużycia energii na klimatyzację. Pod łącząca bryły platformą mieścić się będzie biblioteka, kawiarnia, sala gimnastyczna i sale wykładowe. Jej pełna stopni, podestów i ramp powierzchnia. kontrastująca z prostą geometrią budynków, stworzy zacienione zaułki sprzyjające swobodnym spotkaniom i funkcjonujące jako miejsce komunikacji między studentami różnych wydziałów. Ponadto, łącząc się ze zboczem wzgórza, platforma ma zintegrować nowe założenie z krajobrazem. Istniejąca od 1947 r. uczelnia kładzie nacisk na multidyscyplinarną edukację. Co roku uczęszcza na nią około 4 tysięcy studentów. Projekt OMA ma zapewnić nową przestrzeń wspólną sprzyjającą wymianie myśli między studentami, a także nadać uczelni nowoczesne oblicze i stać się impulsem dla jej dalszego rozwoju. Jednocześnie, umożliwi zachowanie kilku stojących na terenie kampusu budynków, w których stacjonowała kiedyś amerykańska armia. Będą one zaadaptowane na akademiki, siedzibę związku studentów oraz stołówkę. Projekt został przygotowany wspólnie przez Rema Koolhaasa, Davida Gianottena oraz Chrisa van Duijna.
93YFuZVP0FSPVU9aodN7Fa1SSPzIucueXcJHUs1u0dwXsXO9Ff35DEgC7C2E_chu-hai-campus-2.jpg
wB6ppreAphhYo5gpoWbmuC0sNwpjLSgNsTWn2iOAAqQVSQLJk7aEvEVXRPf4_chu-hai-campus-3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera