Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Plecionka

 

Czas czytania: ~2 min


eQXq4Vxux7w97YFFJJNLVsAoHlWkaDlyiFjQAPaais5zO9apO12OeZLg9yar_cultural-centre-paul-eluard.jpg
W Cugnaux na południu Francji powstanie budynek-szałas, którego elewacje „utkane” będą z różnej grubości i długości drewnianych elementów. Siedzibę centrum kultury im. Paula Eluarda zaprojektowało paryskie biuro OFF Architecture. Położne w rejonie Midi-Pyrénées, w pobliżu Tuluzy, Cugnaux odznacza się niewielką gęstością zabudowy, dużą ilością zieleni, chaotyczną strukturą urbanistyczną i przestrzenią miejską, która nie odpowiada na potrzeby współczesnych użytkowników. Nowy budynek ma nie tylko wprowadzić atrakcyjną przestrzeń publiczną, ale też stać się bodźcem do zmian urbanistycznych w mieście i silnie oddziaływać na cały rejon, funkcjonując jako centrum wymiany kulturalnej. Projektanci z OFF Architecture zaproponowali wysoki, zwarty budynek o wymiarach 36x36x18 metrów, który będzie widoczny i rozpoznawalny z każdej części miasta, prowadząc dialog z dominującą w jego panoramie dzwonnicą zabytkowego kościoła. Jednocześnie, bujna zieleń w otoczeniu nowego obiektu pozwoli zamaskować jego dużą skalę i wpisać pokrytą drewnem bryłę w otoczenie. Wokół siedziby centrum kultury zaplanowano przestrzeń publiczną, która będzie płynnie przenikać do wnętrza. Główne wejście do budynku poprzedzone będzie placem publicznym stanowiącym łącznik między nowym obiektem i miastem. Jego kontynuacją będzie przestronny, przeszklony hol, który latem można będzie otworzyć, całkowicie zacierając granice między zewnętrzem a wnętrzem. Kontynuacją placu w centralnej części obiektu będzie także wysokie na trzy kondygnacje, oświetlone z góry atrium. Centrum Kultury im. Paula Eluarda mieścić będzie salę widowiskową, miejskie archiwum, szkołę artystyczną, bibliotekę, pomieszczenia techniczne i amfiteatr rozlokowane wokół otwartego holu. Na szczególną uwagę zasługuje amfiteatr, który znajdzie się w północno-zachodniej części budynku. Latem jego ściany będzie można całkowicie rozsunąć, zyskując w ten sposób otwartą scenę na koncerty i festiwale. Gdy sala będzie zamknięta, na widowni zmieści się 400 osób siedzących lub 1000 stojących. Amfiteatr został zaprojektowany tak, by można w nim organizować również targi i bankiety. Niektóre funkcje obiektu, takie jak parkingi czy garaże, zostaną ukryte w pagórkach w otaczającym budynek parku. Znakiem rozpoznawczym Centrum Kultury im. Paula Eluarda będą elewacje pokryte charakterystyczną siatką – wyplecioną z drewna strukturą o różnym zagęszczeniu, która będzie filtrować światło i stanowić barierę termiczną i wizualną, zapewniając warunki optymalne dla poszczególnych funkcji budynku. Podobne ściany pojawią się także w niektórych pomieszczeniach.
2MahDLY68VqiegtYHAEZwREEB5jS6oaNKn16dEKKjubq0ActDuM0sV9Mhkmq_cultural-centre-paul-eluard-2.jpg
psZr15ltv4QWH4M3W0p41FnCEGfQq6ZFAd2D4eqS91EQTHpFjoeAPAmWFMjD_cultural-centre-paul-eluard-3.jpg
FxAfrLnxUUcACBGC9j2JBlZZPODqfQEHUErAMoX1u2FppGZwaG1n5bijUmG8_cultural-centre-paul-eluard-4.jpg
MCqyJKraeyQWsvWBZeFtgwEwCvvwZATO7AhpZWYyn2OPyBdv7zJDkgY3zGgJ_cultural-centre-paul-eluard-5.jpg
DHKABUIqEgzERS2kLZ2LrQexE3W4G3gu8yEEXCljLjYqJ7Hs7CQo7mI2AtXf_cultural-centre-paul-eluard-6.jpg
LT336zQySdsc2vOkrDDks1lZKAlyoPykEt8XWImtCVaXTTPDaHmD4DQyhCY1_cultural-centre-paul-eluard-7.jpg
ehvKOvhEXoeomqINF0vYRMURGBgQhhcRsDh11xSqjDIkLUvkN4thwoj41rRi_cultural-centre-paul-eluard-8.jpg
Aje1vIwqd9A70iEvoRJrarnlhXoaDo6YZNB1vznohRXHN3nhV2SNdmDp0fUy_cultural-centre-paul-eluard-9.jpg
Vq6kQNXjgHvCJtVWPlxxJG1W9XNMyprGD9MdqXmU2Y5wsXrOFRfAHXuQnQpy_cultural-centre-paul-eluard-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera