Sklepienie na fasadzie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sklepienie na fasadzie

 

Czas czytania: ~1 min


5pQKu2iZLpLmDL65LaPMo84NmKtgklBP8FCyYyESzz5WJ6n0W8Q0PneYscR5_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl.jpg
Dążąc do zakorzenienia nowego budynku w zastanym kontekście, architekci chwytają się różnych sposobów i różnych źródeł inspiracji. Projektując biurowiec Nuovo Palazzo Provincia di Bolzano, architekci z rzymskiej pracowni OFL Architecture sięgnęli po przetworzony motyw zaczerpnięty z rzutu gotyckiej katedry. Projekt wprawdzie w konkursie nie wygrał, ale bez wątpienia jest ciekawym przykładem próby zapewnienia ciągłości w tkance miejskiej.
n7G3G9aeIBZ50EN7SBglk9vOmeJULtfLfxybhHjCuEtX4qpGMpzuP9pbKhkI_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl-2.jpg
Podstawowym założeniem projektantów było stworzenie abstrakcyjnego związku między teraźniejszością i przeszłością Bolzano, wyrażonego w materialnej formie architektonicznej. Cel ten znalazł odzwierciedlenie w innowacyjnym ukształtowaniu fasady biurowca, która – przy użyciu nowoczesnej technologii – odwołuje się do ikonograficznego symbolu miasta.
FeD6ZTF96JcWXpiLjMQfJj4GHcE8nRIdRrzxhhFMqoeyENwF2eCumGmd6Fz1_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl-3.jpg
Zewnętrzna powłoka budynku skomponowana jest z połączonych z sobą gwiaździstych modułów tworzących organiczną, dynamiczną kompozycję. Podstawą dla ich formy był układ żeber w sklepieniu krzyżowym nad nawami kościoła. Elementy tworzące nałożoną na elewacje budynku 'siatkę' poddane zostały lekkim deformacjom – ścieśnianiu i rozciąganiu.
KSELCFkqi8SwOa6GpX3DPTEDq8AB0d3wsFRnJd4XadAoAHMl2NLXN3czCZlf_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl-5.jpg
Budynek o powierzchni 4,5 tysiąca metrów kwadratowych liczyć miał dziewięć kondygnacji nadziemnych i dwie podziemne. Siedem z nich przeznaczono na biura. Parter poprzedzony jest arkadowym podcieniem, który powstał w efekcie cofnięcia linii fasady. Miał on stworzy strefę pośrednią między wnętrzem budynku a ulicą, a także umożliwić rozdzielenie strefy wejściowej dla pracowników biur od części ogólnodostępnej. Projekt powstał we współpracy z biurem Rabatanalab. Fot: OFL Architecture, archdaily.com
V5sdpAJLD6jvV13xaze3gECIowZrMNwEYhVWLcBNJ9zJ0IWs0AYbPPpU2673_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl-6.jpg
DmCsap0sWpQIDjIgt3iTSN7kbI9bLOjhD5Ry5KsclomU9UxXXAdb046FcESY_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl-7.jpg
qEKjcHbbRQ315rGwD6Uix0xe4TawWjCA9owTbiozxwjitYl3RPINrNrAABEw_nuovo-palazzo-provincia-di-bolzano-ofl-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera