Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kolorowy naleśnik

 

Czas czytania: ~1 min


mc7ikB1VIdM0UHTfYr1ts8KLmQ9RdWpUDSAgaUAHNgn1Jl8eMQ13h2tYx57d_liag-architecten-botenlaan.jpg

Płaska bryła o zaokrąglonych narożnikach i elewacjach pokrytych wesołymi, kolorowymi pasami już na pierwszy rzut oka przywołuje skojarzenia z zabawą i sportem. Ten wielobarwny naleśnik to hala wchodząca w skład kompleksu sportowego, jaki dla uniwersytetu chrześcijańskiego w Eindhoven zaprojektowali architekci z biura LIAG.

ToQzx89RjtTkcKG3a9yjiKaj8MI2hU2lmWK3fd0t9GjkQ7MeqDxKMRtq8GwR_liag-architecten-botenlaan-2.jpg
8GPHzyUJxMXnEBq1rHgVfzBMniaBmVRTnOKkhMzRyxLep82JF0mz3xN0627w_liag-architecten-botenlaan-3.jpg

Zespół sportowy powstał w otoczeniu powojennej zabudowy, na styku dzielnicy mieszkaniowej, terenów przemysłowych i umiarkowanie ruchliwej drogi. Architekci chcieli, by dzięki charakterystycznej formie hala sportowa wyraźnie zaznaczała swoją obecność w tym kontekście, stając się znakiem rozpoznawczym tej części miasta.

MUJFiXdnNIZ5BzUCUhfF2J5NXc5sPxMFClkPlGBJl7NinJAsNX0f8gVfSg9T_liag-architecten-botenlaan-4.jpg
jAe4q9C3QFBAynKdDiPInVTOX6ADiGu8l5t0NaDoslFP2vemllphfljb11t0_liag-architecten-botenlaan-5.jpg

Kolejnym założeniem było odzwierciedlenie za pomocą formy budynku jego funkcji, a także przywołanie języka architektonicznego definiującego pobliski budynek szkoły. W efekcie tych założeń powstała spłaszczona, obła bryła, której lekkości dodają częściowo przeszklone, a częściowo pokryte kolorowymi, pionowymi pasami elewacje. Ten przyciągający wzrok wzór przechodzący także na dach budynku reprezentować ma różne sporty lekkoatletyczne, z myślą o których powstała hala, a także podkreślać jej otwarty charakter i związane z zabawą i przyjemnością przeznaczenie.

iSVpCHBeBPGcHw1z9DRmq0F8lr7BPm3HbSG7yHmJGx20FgxDh4JARCV8S1Iq_liag-architecten-botenlaan-6.jpg
8Kh0W6Ofoio1PIoTocDVtIcHT81ziS2YP44qxC5YDv6fWSXhHUB6tmeptst1_liag-architecten-botenlaan-7.jpg

Pozostałe elewacje zostały przeszklone, by zapewnić kontakt wnętrza budynku z otoczeniem – kampusem uniwersyteckim z jednej oraz wewnętrznym dziedzińcem z drugiej strony. Duże, transparentne powierzchnie zapewniają także dostęp naturalnego światła do wnętrz.

Eaz3EdxJuxv3qIj7N8erfMQ0qdslCp3qmiMnAPqOEBDXq2aTLsXkgEcg9QOj_liag-architecten-botenlaan-8.jpg
cYHbaxzvUzBxjipUFp4iwDPj3justqFRDpLRV2LzkqxChaG4jzYv0K0OdaE0_liag-architecten-botenlaan-9.jpg

Chcąc zachować wrażenie niskiej zabudowy o przyjaznej dla użytkowników skali, architekci stworzyli wokół budynku nasyp, który wygląda jak naturalny postument. Warstwa ziemi stanowi jednocześnie skuteczną warstwę izolacyjną dla pomieszczeń ulokowanych na najniższej kondygnacji.

Fot. Ben Vulkers


Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera