Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rudy Dom w Rudach

 

Czas czytania: ~3 min


Rudy Dom w Rudach – to najpiękniejszy w Polsce budynek mieszkalny z cegły, tak zdecydowało jury, przyznając 7 marca 2016 roku tej budowli Brick Award 2017. To prestiżowy konkurs, mający na celu nagradzanie najciekawszych realizacji, w których wykorzystano ceramikę budowlaną. W przypadku Rudego Dom w Rudach wykorzystania tego materiału nie da się nie zauważyć – dom jest cały zbudowany z cegły.

rudy dom

Rudy Dom w Rudach otrzymał Brick Award 2017 z kilku powodów. Jak uzasadniało jury konkursu, o nagrodzie zadecydowała przede wszystkim konsekwentna koncepcja, polegająca na stworzeniu introwertycznego, zamkniętego pomiędzy ceglanymi ścianami wnętrza. Architekci sięgnęli po ten materiał bardzo świadomie i opracowali bryłę, w której ceglane ściany pełnią ważną rolę także estetyczną.

 

Rudy Dom w Rudach – to dzieło pracowni toprojekt, wizję budynku opracował zespół w składzie: Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Izabela Groborz-Musik. Jak opowiadają sami architekci, projekt musiał uwzględnić kilka elementów. Wymogi planu miejscowego nakazywały zwieńczenie domu dwuspadowym dachem; obecność w rodzinie dwóch rozbrykanych chłopców sugerowała rozplanowanie przestrzeni tak, aby ich każdy z domowników mógł się czuć tu dobrze i znaleźć spokój, a sąsiadujący z działką las zdeterminował układ budynku – chodziło o ot, aby wnętrza otwierały się na drzewa.

rudy dom

Rudy Dom w Rudach został rozbity na kilka brył: ta od strony drogi została nakryta dwuspadowym dachem; ta od strony lasu, płasko zadaszona ma całą elewację wykonaną ze szkła – kieruje się ona w stronę lasu. Niezwykłym rozwiązaniem jest kolejna część domu – osłonięty z trzech stron dziedziniec, kryjący wjazd do garażu i wejście do domu. Tak to opisują sami autorzy projektu: „Kwadratowa, ceglana kostka domu poddana została trzem prostym zabiegom. Zachodnia ściana odpadła w kierunku ogrodu zamkniętego ścianą lasu, tworząc taras dostępny z pokoju dziennego, jadalni i głównej sypialni. Ćwiartka południowo-wschodnia od strony osiedla została wydrążona, dzięki czemu powstał zamykany dziedziniec wjazdowy okolony ceglanymi ścianami. Ćwiartka północno-wschodnia została wypchnięta do góry tworząc poddasze kryte dachówką ceramiczną. Ta część mieści dwie sypialnie i bawialnię w pełni przeszkloną w kierunku lasu. Płaską część dachu na pozostałych ćwiartkach pokryto dachem zielonym”.

rudy dom

Rudy Dom w Rudach zbudowano z materiału z pobliskiej cegielni (to ważny wątek ekologiczny tej realizacji – wykorzystanie lokalnego budulca). Co więcej, do budowy użyto cegły odpadkowej, a więc niedoskonałej, przepalonej lub niedopalonej. Dzięki temu dom uzyskał zupełnie wyjątkowy charakter – wygląda trochę jak stary ( w okolicy są stare ceglane domy, ten, choć nowy doskonale do nich pasuje), ale przede wszystkim jest jedyny w swoim rodzaju. „Dzięki wymurowaniu wszystkich ścian na bazie jednolitego wiązania krzyżowego z ręcznie sortowanych cegieł odpadowych, wątek ceglany przestaje być tylko ornamentem i staje się integralną częścią tektoniki budynku” - podkreślało jury konkursu Brick Award. „Ściany budynku wymurowano z ręcznie sortowanych cegieł odpadowych pochodzących z okolicznych cegielni. Zastosowano wariację wiązania krzyżowego, w którym dwie cegły położone obok siebie główkami na sztorc są po jednej stronie wypychane, a po drugiej wciskane w stosunku do lica ściany. Ten prosty zabieg znacznie wzbogacił pracę światłocienia na elewacji” - tłumaczą to sami architekci.


Rudy Dom
Lokalizacja : Rudy Raciborskie
Inwestor: prywatny
Projektanci: toprojekt, zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, mgr inż. arch. Karol Wawrzyniak, mgr inż. Izabela Groborz-Musik
Projekt: 2011
Powierzchnia całkowita : 363,9 m2
Zdjęcia: dzięki uprzejmości pracowni toprojekt, toprojekt.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne

Dom nad morzem
Dom nad morzem

Lato się kończy, ale zakładając, że nadmorski krajobraz nigdy się nie nudzi, przedstawiamy dom, zbud ...

Nowy Rynek w Poznaniu – zamiast PKS
Nowy Rynek w Poznaniu – zamiast PKS

„Nowy Rynek w Poznaniu - to nietuzinkowy projekt, którego realizacja diametralnie zmieni fragment Po ...

Silhouette Lens Lab – minimalistyczna siedziba
Silhouette Lens Lab – minimalistyczna siedziba

Na terenie głównej siedziby firmy optycznej Silhouette w mieście Linz pracownia X Architekten zaproj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera