Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Villa Ypsilon od LASSA Architects

 

Czas czytania: ~1 min


Villa Ypsilon – to 150-metrowy dom jednorodzinny, jaki na Peloponezie zaprojektowali Theo Sarantoglou Lalis i Dora Sweijd z pracowni LASSA Architects. Swoją nazwę budynek zawdzięcza temu, że projektanci założyli go na planie litery „Y”. Wszystko po to, by jak najlepiej ukryć dom w krajobrazie.

 

Villa Ypsilon – to 150-metrowy dom jednorodzinny, jaki na Peloponezie zaprojektowali Theo Sarantoglou Lalis i Dora Sweijd z pracowni  LASSA Architects. Swoją nazwę budynek zawdzięcza temu, że projektanci założyli go na planie litery „Y”. Wszystko po to, by jak najlepiej ukryć dom w krajobrazie.

villa ypsylon

Villa Ypsilon została bardzo malowniczo położona wśród pagórkowatego terenu Półwyspu Peloponeskiego. Nietrudno się domyślić, że architekci starali się wkomponować budowlę w ten krajobraz, aby się z nim integrowała. Jednocześnie dom miał zapewniać mieszkańcom wszelkie wygody domu letniego, wakacyjnego – musiał więc otwierać się na otoczenie.

villa ypsylon

Villa Ypsilon została więc założona na planie litery „Y”. każde w jej trzech ramion ma formę lekkiego łuku, który im dalej od środka domu tym bardziej zniża się do poziomu ziemi. Dzięki obsadzeniu dachu domu zielenią budynek sam zaczął przypominać… niewielki pagórek. Patrząc z daleka lub z góry wcale nie jest łatwo doszukać się tu tradycyjnych form architektonicznych!

villa ypsylon

Villa Ypsilon w kształcie pagórka została ukryta wśród drzewek oliwnych. Wnętrze domu znalazło się w centralnej części kompozycji, nakryte zielonym dachem oraz osłonięte od słońca. Kształt domu umożliwił natomiast stworzenie aż trzech różnych dziedzińców – tarasów, ukrytych pomiędzy ramionami domu, każdy służący innemu rodzajowi wypoczynku i nasłoneczniony o innej porze dnia.

villa ypsylon
villa ypsylon

Foto: http://lassa-architects.com

 

Zobacz także: Muji na wakacje


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera