Paneum – Izba Cudów Chleba
Data dodania: 06.11.2017 Czas czytania: ~ 4 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 06.11.2017 Czas czytania: ~ 4 min
PANEUM – Izba Cudów Chleba – to obiekt którego pomysłodawcą był Peter Augendopler właściciel rodzinnej firmy backaldrin zajmującej się produkcją i dystrybucją surowców do pieczywa i wyrobów cukierniczych do ponad 100 krajów na świecie. PANEUM ma na celu pokazanie zwiedzającym wpływu i znaczenia chleba w różnych epokach historii ludzkości aż po dziś dzień. Jest miejscem, które celebruje najbardziej istotny produkt naszej codziennej diety, a jednocześnie to miejsce w którym przeszłość i przyszłość piekarnictwa mogą być dyskutowane, badane i rozważane.”Jeśli skłonimy ludzi do myślenia o chlebie, osiągnęliśmy wszystko, co chcieliśmy” - Peter Augendopler.
PANEUM widać już z daleka, usytuowane jest bezpośrednio przy autostradzie A1, w Asten, Górnej Austrii: PANEUM – Izba Cudów Chleba, nowy, charakterystyczny punkt miejscowego krajobrazu. Architektura PANEUM dostarcza tematu do rozmowy: co to jest? Czy to błyszcząca w słońcu chmura? Srebrny kawałek ciasta? Stalowa wata cukrowa. Jak to często bywa odpowiedź leży w oku patrzącego. Dla twórcy tej formy, architekta Wolfa D. Prix jest to „statek-chmura”. Pomysł, który przyszedł mu do głowy w czasie rozmowy z właścicielem backaldrin Peterem Augendoplerem: „jego intensywna opowieść skojarzyła mi się z Arką Noe, którą do nowego świata miały być uratowane najbardziej wartościowe rzeczy”, mówi prezes COOP HIMMELB(L)AU. Otworzyć oczy i uszy na chleb poprzez drogocenne eksponaty. „PANEUM powinno uświadomić odwiedzającym jaki wpływ i jaką wartość chleb miał we wszystkich epokach historii ludzkości i jaką ma nadal, dzisiaj”, mówi założyciel PANEUM Peter Augendopler. Augendopler pochodzi z rodziny piekarskiej, sam jest wykwalifikowanym piekarzem, od dziecka w świecie chleba czuje się jak w domu. Historia jego rodzinnej firmy zaprowadziła go do ponad 100 krajów świata. Poznał tam niezliczone piekarnie jak również różne kultury chleba. Na tym duchu przedsiębiorczości i pasji do chleba opiera się również zbiór backaldrin, który tworzył się przez ostatnie 30 lat. Klamrą spinającą ten zbiór obejmujący 15.000 obiektów sztuki i kultury jest chleb. Wiele z tych eksponatów znalazło swój nowy dom właśnie w PANEUM - tam, gdzie chleb spotyka się z pionierską architekturą.
Budynek PANEUM w sowjej formie został starannie zaprojektowany przez COOP HIMMELB(L) AUjedno z najbardziej renomowanych biur architektonicznych na świecie. Dzięki technologii 3D CNC struktura chmury składa się z prefabrykowanych, połączonych ze sobą z milimetrową precyzją drewnianych elementów. Ta technika gwarantuje efektywne budowanie co skraca czas budowy i daje fascynujący wynik. Jak mówi Wolf D. Prix to także krok w przyszłość budownictwa.
PANEUM – pomieściło dwukondygnacyjną przestrzeń ekspozycyjną, do obsługi zwiedzających oraz salę nadającą się do organizowania wykładów, spotkań lub warsztatów. Część użytkowa znalazła się w prostokątnym budynku, który jest jednoczesnie fundamentem, na którym posadowiono część wystawienniczą nadając jejwidowiskowy kształt nieregularnego „bąbla”, obłożonego srebrnymi płytkami. Wystawa w „statku-chmurze” jest dostępna za pośrednictwem spiralnych, wspornikowych schodów.
PANEUM mieści w sobie bardzo wiele drogocennych i niepowtarzalnych eksponatów związanych z chlebem. Nad właściwym sposobem prezentacji pracowali architekci i osoby przygotowujące wystawęz GRUPPE GUT, firmy odpowiedzialnej za pomysł i realizację ekspozycji. Wzorem dla PANEUM jest koncepcja Izby Cudów, której idea powstała w XVI w we Włoszech jako „gabinettodellecuriosità” lub „mirabilia”. Wystawiane były rzadkie, dziwne przedmioty, a klamrą spinającą zbiór była osoba kolekcjonera. Chodziło o spojrzenie kolekcjonera, który przekazywał najważniejsze informacje dotyczące eksponatów i opowiadał związane z nimi historie. Tak więc zbiory nie podlegały żadnym naukowym kryteriom – wyznaczała je wyjątkowa różnorodność i swoisty koloryt. W prezentacji tematów i eksponatów PANEUM stawia na mieszankę z odkrywania i informacji, z zachwytu i przekazywania fachowej wiedzy. To, co z tego wychodzi to efekt niespodzianki. Tak więc PANEUM utrzymane jest w tradycji klasycznej Izby Cudów, która wywołuje uczucie docierające do serca i umysłu: uczucie zdumienia.
Architektura:COOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix, Vienna
Koncepcja ekspozycji:GRUPPE GUT design factory, Bolzano (IT)
Czas budowy: ok. 2 lata
Otwarcie: październik 2017
Powierzchnia działki: 3750 m²
Powierzchnia wystawiennicza: 990 m²
Wysokość budynku: 20 m
Eksponaty sztuki i kultury z 9000 lat
Ilość eksponatów: ok. 1200
Zbiór backaldrin: ok. 15.000 eksponatów (włącznie z biblioteką)
Biblioteka obejmuje ok. 5500 książek
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Krakowskie Centrum Muzyki powstaje w Cichym Kąciku, w pobliżu Błoń. Nowoczesna sala koncertowa będzi ...
W malowniczej okolicy, niedaleko Barcelony, w St. Vicenç dels Horts, znajduje się niezwykła realizac ...
Powstawanie centów aktywności międzypokoleniowej – to idea dość nowa, ale na naszych oczach zyskując ...
Projekt pracowni TMA architect...
W malowniczej okolicy, niedale...
Powstawanie centów aktywności...
W Bangkoku, na terenie pierwot...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz