Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Vo Trong Nghia układa klocki

 

Czas czytania: ~1 min


Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodowych nagród. Wietnamska pracownia zdobywa światowy rozgłos dzięki umiejętności łączenia architektury z zielenią w subtelny i racjonalny sposób.

 

HNlS3zD6MPrfWmrqqQ9WVD3YzCsohXDyDLXzyHGCFauWrO0iWqLSLUF3YAXP_fpt-university01jpg.jpg

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodowych nagród. Wietnamska pracownia zdobywa światowy rozgłos dzięki umiejętności łączenia architektury z zielenią w subtelny i racjonalny sposób.

cyAnVxKkvjbjIi4gRv9pVc50zTvqMaSIgOYmzcbWxmM765ePW1vSWwsbWbyU_fpt-university02jpg.jpg

Vo Trong Nghia Architects są odpowiedzialni także za projekt budynku administracyjnego, który stanął w Hanoi, na terenie kampusu wyższej uczelni FPT University. Nowy obiekt jest pierwszym z planowanych – dzięki rozbudowie kampus ma nie tylko się powiększyć, ale i przynieść uczelni rozgłos, przyciągnąć do niej studentów i naukowców.

UndCpmoWHOsAQB0ztbeXVnMSmJsj0fLd47iGVAQEv92viU1RVQCHsZsDHFmz_fpt-university06jpg.jpg

Budynek administracyjny projektu Vo Trong Nghia Architects stanął przy wjeździe na teren kampusu – od początku planowany był jako swoista brama, znak rozpoznawczy tego kompleksu, nic więc dziwnego, że architekci postanowili nadać mu dość wyjątkową formę.

ZjiMO1vTKLSzQ0rZpNF7MqASdFO4LVIWiXpapHJqU06zfR1oYWoAH4Q2Z9Dr_fpt-university03jpg.jpg

Vo Trong Nghia Architects budynek skomponowali z niewielkich kubików. Gmach dosłownie wygląda, jakby został ułożony z klocków. Co więcej, osoba układająca była dość nieuważna, bo obiekt ma nieregularny kształt, jak gdyby do jego formy nie przyłożono zbyt wielkiej uwagi. Kubiki, z których wzniesiono obiekt są białe, przebite dużymi oknami.

2RwOXQ5ix7FlkY4Y1t04SMnPCjk0UQNlBBUcsRS55h3N8AhyUwbFbb5ohtd8_fpt-university04jpg.jpg
mA5XJYtst28vvbx7LjrSaQGy3GB9yZiSTUA7RqtJRqu2HIPKlswoaw50RnEI_fpt-university05jpg.jpg

Vo Trong Nghia Architects dodali do tej niezwykłej kompozycji jeszcze jeden element: drzewa. Każdy kubik posiada loggię, a w każdej z nich, za szklaną balustradą posadzono całkiem spore drzewo. „ta nietypowa zielona fasada ma pokazywać kierunek, w którym chce się rozwijać uczelnia” - mówią architekci, podkreślając, że drzewa mają symbolizować wrażliwość na środowisko, nie zawsze kojarzoną z technologiczną instytucją.

 

Foto: votrongnghia.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Hot

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera