Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z rdzy

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, w północnej części Włoch. Zlokalizowany w wiejskim otoczeniu budynek mieszkalny zyskał dodatkową powierzchnię, stał się też znacznie bardziej otwarty na otaczający go krajobraz.

 

Cscpgg5O27bi1ea4lN65weAiT9r2NhfxNiUOJOokKlkcvx6nEwYRDoDX2OjF_zanon-architetti-associati01jpg.jpg

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, w północnej części Włoch. Zlokalizowany w wiejskim otoczeniu budynek mieszkalny zyskał dodatkową powierzchnię, stał się też znacznie bardziej otwarty na otaczający go krajobraz.

UwaVPWYYmI3yXxOPlsMyrPWtnvLtQQm5ZjFPZ5E3BFv5fBsurBtcbNBzohPP_zanon-architetti-associati02jpg.jpg

W istniejącym budynku architekci przearanżowali wnętrza, czyniąc je bardziej funkcjonalnymi. Dokonali też zmiany, powodującej wpisanie obiektu w otoczenie. Jego elewacje bowiem obsadzili roślinami, tworząc zielone ściany. W ten sposób dość prosty, nie wyróżniający się dom zamienili w wyjątkowy obiekt, dosłownie stapiający się z ogrodem.

cwl9PjISW5GmuNdBzC69yHaUvivRl5x1qTIsCHmrwYzw6uRyLACXgBrlUg7H_zanon-architetti-associati04jpg.jpg
HSmezFPPqMKVHrvgaqdK9nZ6W6dcI2XcLEw1ghzbWFAXap3Alyb6oNKM5kUN_zanon-architetti-associati05jpg.jpg

Nowa część budynku została wzniesiona z użyciem głównie dwóch materiałów: szkła oraz stali korten. Rozbudowy dokonano, dostawiając do domu dość duży, parterowy pawilon, ciągnący się wzdłuż dwóch jego elewacji. Znacząco powiększył on powierzchnię domu, a ze względu na wyjątkowe walory nowej części jej wnętrze zamieniono w główną przestrzeń dzienną dla domowników.

gvhiGlcPNrWq1V1ikDuK7lYRMch49NmHrOtQ4p9M4g8rQF7sUEkudG4XK8f0_zanon-architetti-associati06jpg.jpg
X5PFdf9n8FXGIIFkKSLS0WKkxDSaMPrVXRPlqqT3OqePNWNM2NV6Rfrpk4Ky_zanon-architetti-associati03jpg.jpg

Stal korten stanowi szkielet konstrukcyjny nowej bryły, a także stanowi o sile wyrazu nowej części domu. W przypadku tej realizacji łatwo zauważyć, jak rdzawe, metalowe listwy doskonale komponują się w gęstą, soczystą zielenią. Ale na tym nie koniec: szyby, stanowiące większą część elewacji dobudowanej części są lustrzane. Oznacza to, że ogród odbija się w nich, sprawiając wrażenie jeszcze większego, ułatwiając też „ukrycie” domu wśród drzew i krzewów.

 

Foto: Paolo Belvedere, zanonassociati.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Hot

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera