Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


FIL House – pod kątem prostym

 

Czas czytania: ~3 min


FIL House – to projekt pracowni Beczak / Beczak Architekci. Na zamówienie prywatnych klientów projektanci opracowali bryłę, która zapewnia mieszkańcom zarówno otwarcie na ogród i świat zewnętrzny, jak i poczucie prywatności.

 

7KmK9R1NUlwmXOIg2k0QzShGCZhf8JPMzvbqEhSLzF3JfEkjMPF5HxCUAHz6_fil-house01jpg.jpg

FIL House jest jednym z przykładów na to, że współpraca pomiędzy inwestorem a architektem przynosi dobre skutki, a wymagania klienta często zamiast stanowić ograniczenie pobudzają wyobraźnię projektanta. To w końcu kwintesencja pracy architekta – aby ubrać w ciekawą, niebanalną bryłę to, o czym marzą klienci i na co pozwala działka. Wtedy mogą powstać domy o niebanalnych formach, oryginalnych kształtach, wpisanych w kontekst czy wykorzystujących nietypowe materiały.

CYi6F2dGsS14x8ZoPyKWWcaO2BhuWWBw5lTj3ZX3tk36ubalmC20NiZFli2s_fil-house02jpg.jpg

FIL House został podzielony na dwie części. Różnice pomiędzy nimi widać wyraźnie: jedna z części jest wyższa, ma też jasne elewacje, niższa część kolorem z nią kontrastuje. Dzięki temu rozróżnieniu obu części dom sprawia wrażenie, jakby składał się z dwóch osobnych brył. Co więcej, wyglądają one, jakby jedna została wsunięta w drugą. Ten zabieg pozwolił nie tylko poprawić funkcjonalność domu, ale i uatrakcyjnić jego wygląd. Ponadto taki układ bryły – przedłużenie głównego korpusu domu za pomocą wolnostojących ścian - pozwolił wykadrować widoki oraz osłonić duże przeszklenie, otwierające wnętrze na ogród. Betonowa ściana od strony południowej chroni wnętrze domu przez wzrokiem przechodniów – stanowi „kurtynę”, zasłaniającą dom od drogi. Przebito ją długimi, wąskimi oknami, umieszczonymi pod sufitem.

pqHkniZHoaCInaBiBG5o46gnPgorqxv4nDeS6OdoTNTd1eLnFExMfOdC1hPH_fil-house03jpg.jpg

Specyficzna bryła FIL House pozwoliła także na ciekawą aranżację wnętrza. „Wysoka na 4,6m część północna mieści salon i 3 sypialnie. Różnica w wysokości pomiędzy dwoma bryłami wprowadza światło ponad bryłą południową do skierowanych na północ pomieszczeń” - piszą architekci, dodając, że w tak wysokim wnętrzu można było zbudować także antresole, uzupełniające przestrzeń sypialni.

CZO533vhwGIC1UuolPZPENAzgQkGNDabiK1apgmDz0JmiNGxR9peLXx9Kxyw_fil-house04jpg.jpg

W interesujący sposób połączono wizualnie poszczególne przestrzenie domu. „Ściana z surowego betonu służy jako tło dla salonu z wolnostojącym kominkiem, i kontynuuje się za oknami na tarasie. Zagranie to, zastosowane również na suficie sprawia wrażenie połączenia wnętrza budynku z ogrodem”, można przeczytać w autorskim opisie. Chroniące przed nadmiernym nasłonecznieniem przyciemniane szyby w salonie także współgrają z ciemnymi elewacjami. Dzięki nietypowemu planowi domu na zewnątrz udało się wygospodarować dwa tarasy

ny8xiLzDgQn9Hsdq554bqaBFEBddiBAnAqbDop4A4N3Vs9tZKnz06RCK9hqD_fil-house05jpg.jpg

FIL House swój kształt zawdzięcza także nieregularnemu kształtowi działki, na której stanął. Teren pod zabudowę w jednym końcu ma inną szerokość niż w drugim. „W zachodniej, najszerszej części działki zaprojektowano ogród, dopełniający najszerszą, salonową strefę domu. Budynek zwęża się ku wschodowi równolegle ze zwężeniem działki” - piszą architekci. Dom jest dowodem na to, że tylko od umiejętności projektanta zależy, jaką formę przybierze budynek, nawet gdy trzeba go dopasować do szeregu uwarunkowań.

FIL House
Lokalizacja: Konstancin - Jeziorna

Inwestor: prywatny

Projektanci: Beczak / Beczak Architekci – Magdalena Beczak, Maciej Beczak, Jarek Borowski

Projekt: 2015

Realizacja: 2015-2016

Zdjęcia: jankarol.com

beczak.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Projekt Domu, Hot

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera