Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kościół nad morzem

 

Czas czytania: ~1 min


W chińskim mieście Qinhuangdao dzielnica Beidaihe została w ostatnich latach zamieniona w bardzo popularny kurort. Atrakcyjnie położona tuż nad morzem jest modnym wśród turystów miejscem wakacyjnych wypadów. To właśnie tu, na jednej z plaż, stanął minimalistyczny kościół.

 

NGOMwUR9rfGkE5uyCSQSQDdIKNzi9gXXqGYCnHsGZAch9zGlnbDXYn7ruSKF_vector-architects07jpg.jpg

Kościół nad morzem zaprojektowała pracownia  Vector Architects. Projektanci zdecydowali się maksymalnie wykorzystać walory nadmorskiej miejscowości i niewielką świątynię postawili na palach właściwie na styku lądu i morza. W czasie przypływu morska woda oblewa podstawę, na której postawiono kościół.

ulwb8dXQgMc57xebJ5tvbXwZC3MfshLU7VlpMKJG7agC5duEjapJwWbLCs2j_vector-architects06jpg.jpg
nWpA5FAPDnQBpmQtFtT3XfrsShCDnedUIS5mtZALaVh4iLWPOMlZKFqv4oK7_vector-architects05jpg.jpg

Kościół nad morzem miał nasuwać skojarzenia ze starą łodzią, którą morze wyrzuciło na brzeg. To stąd prosta bryła świątyni, jej niewielkie rozmiary, surowy, „chropowaty” sposób wykończenia. Architekci chcieli, aby samym kształtem, pustą przestrzenią, skromną bryłą kościół był akceptowany przez przedstawicieli różnych wyznań.

Kościół nad morzem ma bardzo prostą formę, projektanci „ukryli” w nim jednak kilka elementów na pewno wspomagających nastrój zadumy. Jednym z nich jest szczelina, ukazująca wchodzącym po schodach wykadrowany widok na morze z drugiej strony budynku. Innym są wypełnione kolorowym szkłem okna, ustawione tak, aby filtrować światło, tworzące we wnętrzu malownicze refleksy. Jeszcze innym jest samo położenie kościoła: tuż nad wodą, tak, aby w czasie przypływu morze z trzech stron otaczało uniesiony na słupach niewielki budynek.

 

Foto: vectorarchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera