Dom z dwóch części od Moloney Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z dwóch części

 

Czas czytania: ~1 min


Dom z dwóch części powstał w australijskim mieście Victoria, wśród willowej zabudowy, jednak nieco na uboczu, na zboczu zielonego wzgórza. To właśnie atrakcyjna lokalizacja stanęła u podstaw pomysłu, aby dom rozbić na dwie osobne, skomunikowane szklanym łącznikiem bryły.

 

ZVJzUcluYq52pwhZh11jWK6yS9Osx64SgDexqCHUHPDrgNId0spX6hJlI6b3_two-halves-house01jpg.jpg
lJhDJVejkmhkB1H7SNK5huERfb0ecnmtLnidzqUtVuIz7zQHOIZGpjsAr6Yz_two-halves-house03jpg.jpg

Dom z dwóch części miał zapewnić swoim mieszkańcom dostęp do światła słonecznego i ładny widok na otaczającą zieleń. Aby pomieszczenia mieszkalne można było wyposażyć w duże okna architekci z pracowni Moloney Architects zdecydowali się  rozczłonkować bryłę na dwie jednakowej wielkości osobne części.

cNN7L8IelWfbCMnzqZJQPvMSHi5zhPh0sHI4tJi47fn2IvVLErkmAjuHUvPp_two-halves-house04jpg.jpg
N8RDOucXIIYwjk9zZidMsEEK7FfmbUovGoPAiyqaOKQmBNlvlmobRFwK3E4K_two-halves-house05jpg.jpg
refs1YjeEHr1lwgij9A6Sf1fsH5tQqWIqoAi6CJi1ePCWEmQsAPo30kGdg8E_two-halves-house02jpg.jpg

Dom posadowiono na zboczu wzgórza – rozbicie na dwie różnego kształtu bryły pomogło w tym, aby obiekt optymalnie wkomponować w ten specyficzny teren. Dzięki temu budynek z każdej strony wygląda inaczej, jedna część domu jest położona nieco niżej niż druga. W posadowionej wyżej bryle umieszczono część sypialną, w niższej, bardziej otwartej na otoczenie – salon, jadalnię, kuchnię, ale także płaski pawilon garażowy.

4r4so7ICBbH674aVjcOkfXdL2HCYlc2H5kP4i0hgLBMMX6k4og2nxcpVnRjw_two-halves-house06jpg.jpg
SdZWViJZjMJA7RVKFsSNYCoCb9D0QCDY0B7bQ6ZziS8GzAj2OKs75dmCmTzp_two-halves-house07jpg.jpg
ax6dgnOkckY8nEPyo5ZsjCgwAY8q3lUWmJ3Swe7bLoz0OMGj5BLsUdrYbzRZ_two-halves-house09jpg.jpg

Dom z dwóch części ma także dwa oblicza. Jego elewacje obłożono starzejącymi się deskami w drewna eukaliptusa, wnętrze zaś drewnem z brzozy. W ten sposób z zewnątrz dom nabrał wyrazistego charakteru dzięki pionowym deskom o różnych odcieniach, wewnątrz zaś jest pełen ciepła, bo drewno brzozowe ma jasny, przyjazny odcień.

 

Foto: Christine Francis, moloneyarchitects.com.au


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Projekt Domu

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera