Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kalasatama - pastelowa szkoła

 

Czas czytania: ~1 min


Kalasatama – to rozwijającej się dzielnicy Helsinek. Właśnie tam w 2016 roku powstał budynek, w którym mieści się szkoła podstawowa i przedszkole. Gmach jest dziełem pracowni JKMM Architects, której projekt zdobył pierwszą nagrodę w rozstrzygniętym w 2010 roku konkursie architektonicznym. Inwestorem w tym przedsięwzięciu było miasto Helsinki.

 

rKyqT3BiBypKS73iIQhYbqCVUqHLcQ6TxsKFJI9KmU8Dh3vLlmTKHTTjndKn_kalasatama-school-and-day-care01jpg.jpg
tZMbyrrFTz38YJEaeDJOwCpAS4ojOmORpZ10S25xZSwH1JvvcLju84Liajv1_kalasatama-school-and-day-care02jpg.jpg

Kalasatama kiedyś była terenem industrialnym, który od lat przechodzi proces rewitalizacji i zmiany funkcji. Z odseparowanego od miasta obszaru przemysłowego staje się dzielnicą mieszkaniową i biurową. Budynek szkoły i przedszkola będzie służył mieszkańcom okolicy, ale miał też pokazać sposób myślenia władz miasta o tym terenie: tego, że obszar projektowany jest jako nowoczesny, innowacyjny, przyjazny ludziom i środowisku.

ccjHq6t0XIlIBMKlypyI6HseaW6H2ExpnDnXQv24Dm2gKGZTtdNp1Ji7oE73_kalasatama-school-and-day-care03jpg.jpg
b6fV3HlgZe82ZHMCCq9bl6ONm6xR5hlLmEjziJpc2QnAsulnelP9zKc7gRlg_kalasatama-school-and-day-care04jpg.jpg

Przedszkole i szkoła Kalasatama zostały zaprojektowane jako obiekt pogodny, przyjazny, stworzony z myślą o najmłodszych użytkownikach. Ale nie tylko: jego pastelowa, kameralna bryła miała też stać w opozycji wobec otaczających ją betonowych brył obiektów poprzemysłowych i dawnych fabryk. Choć sam zbudowany także w oparciu o konstrukcję betonową, nie wydaje się ciężki czy przytłaczający.

HiM4lJ7m9sRyxgnmSXfiqc3BnxpUvahjZfOMBZsA1SEZhoKSJQ083f1w0rpk_kalasatama-school-and-day-care05jpg.jpg
0UGkPhFuH5Xse2IkD9n7cWjozYJrlpTabLWXdne1Tr2YE6NOLt55ybhA0MBr_kalasatama-school-and-day-care06jpg.jpg

Budynek Kalasatama ma nieregularny plan i kształt, z różnych punktów widzenia wygląda całkiem inaczej. To wrażenie dynamiki bryły podkreślają dodatkowo wykonane z perforowanego aluminium zewnętrzne panele, rozpięte przed oknami i chroniące wnętrza przed nasłonecznieniem. Unoszące się nad pastelową bryłą ażurowe, stalowe płyty przypominają… chmurę, która owinęła się wokół kolorowego budynku.

 

Foto: Studio Hans Koistinen, Mika Huisman, jkmm.fi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Hot

Elektrociepłownia Szombierki w Bytomiu w nowych rękach
Elektrociepłownia Szombierki w Bytomiu w nowych rękach

Elektrociepłownia Szombierki w Bytomiu, jeden z najciekawszych poprzemysłowych zabytków Górnego Śląs ...

Osiedle z plisowanych segmentów
Osiedle z plisowanych segmentów

Budowa Południowej Obwodnicy Warszawy wraz z mostem łączącym dwa brzegi Wisły na południowych obrzeż ...

Projekt Jurajskiego Centrum Edukacji Przyrodniczej EkoMałpolska
Projekt Jurajskiego Centrum Edukacji Przyrodniczej EkoMałpolska

Pod koniec lipca 2022 roku poznaliśmy wyniki konkursu architektonicznego na projekt Jurajskiego Cent ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera