Rondo Podčetrtek biura Enota - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rondo Podčetrtek – głazy na ulicy

 

Czas czytania: ~1 min


Rondo Podčetrtek oddano do użytku w 2010 roku. Dzieło znanej słoweńskiej pracowni Enota powstało na jednej z ulic w słoweńskim mieście Podčetrtek, na uczęszczanej przez mieszkańców i turystów trasie, łączącej miejscową halę sportową z centrum hotelowym.

 

drshdDY2UfLmd4qLzIvoVMUbUFFQkQZgB8EPQrrzK7uMY2a1iRyUClTqlACN_podcetrtek-traffic-circle02jpg.jpg
T4epmKdI5HiuSFH4nIUYwpqbogv0TY5ntMRweo6QbNfUt7ew4dk1ZTJubORT_podcetrtek-traffic-circle01jpg.jpg

Rondo Podčetrtek zbudowano przede wszystkim po to, aby podnieść bezpieczeństwo na tej lokalnej drodze, aby przymusić kierowców do zdjęcia nogi z gazu, a co za tym idzie zmniejszyć liczbę wypadków, potrąceń, stłuczek, do jakich tu wcześniej dochodziło.

7zw1dF3XkiCyAbjT0aS9BzT9BdxCKa7EaaiMFt84LlKinIHRg83GtivpW0dS_podcetrtek-traffic-circle03jpg.jpg
itTQ8OkmcTS1RcB0LmCRNEkAFCZmFLupmNla9jhF28O2k8xAVJ5rR3XGepyc_podcetrtek-traffic-circle06jpg.jpg

Projektującym rondo Podčetrtek architektom z biura Enota udało się – może nawet w dość zaskakujący sposób – zrealizować praktyczne potrzeby i spełnić wymogi, związane z bezpieczeństwem ruchu drogowego, a jednocześnie stworzyć niebanalny obiekt, który na pewno nie przypomina zwykłego ronda.

cIPAsxaJcfE92QY7JPQ0sPGSoqoZM8M2iMdWj2sQDSFH22GVIWgVR3aaTh7I_podcetrtek-traffic-circle07jpg.jpg

Rondo Podčetrtek zostało wyniesione ponad poziom jezdni – jego środek przypomina niewielkie wzniesienie, obłożone kwadratowymi płytami z ciemnego betonu. Sięgnięcie po taki właśnie materiał i po proste, geometryczne kształty jest nawiązaniem do monolitycznej bryły znajdującej się obok hali sportowej, ale na tym nie koniec.

PKIrcaouqM4neeejr6NZEqFjkLTBBlhkDB93RZjvC12PCoiFG2dbNNPbfe2I_podcetrtek-traffic-circle05jpg.jpg

Rondo Podčetrtek można uznać za rzeźbę. Niektórym przypomina rumowisko skalne, powstałe w wyniku ruchów tektonicznych ziemi, innym – abstrakcyjną kompozycję brył, tworzących interesujące efekty światłocieniowe. Zarówno inwestor, jak i architekci podkreślają, że efektowna i nietypowa forma ronda przyniosła zamierzony efekt: zbliżając się do niej kierowcy zwalniają.

 

Foto: Miran Kambič,.enota.si

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przestrzeń Publiczna, Realizacje Zagraniczne

Drewniane domki Cichosza w Szydłowie
Drewniane domki Cichosza w Szydłowie

„Architektura to uzupełnienie pejzażu i zarazem jego dopełnienie, bo gdy już powstanie to ten pejzaż ...

Niezwykła rozbudowa domu
Niezwykła rozbudowa domu

Jeszcze kilka lat temu w kamienicy na wrocławskim Ostrowie Tumskim działał punkt usługowy z branży p ...

Biurowiec na wąskiej działce
Biurowiec na wąskiej działce

Nasze miasta są coraz gęściej zabudowane, a mieszkańców i użytkowników miejskiej przestrzeni wciąż p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera