Save the Children – niezwykły biurowiec - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Save the Children – niezwykły biurowiec

 

Czas czytania: ~2 min


Save the Children – to założona w 191 roku w Wielkiej Brytanii, dziś międzynarodowa, organizacja pozarządowa, zajmująca się pomocą i wspieraniem dzieci z krajów rozwijających się. Jako ogromna już w tej hiwili fundacja, ma ona swoje siedziby w różnych krajach świata. Niedawno zakończyła się budowa budynku Save the Children w Madrycie.

 

Save the Children biurowiec

Realizacja architektoniczna z pomysłem

 

Siedziba organizacji Save the Children w Madrycie – to realizacja architektoniczna hiszpańskiej pracowni Elii, która prowadzą  Uriel Fogué Herreros, Eva Gil Lopesino i Carlos Palacios Rodriguez. To ich projekt zwyciężył w zamkniętym konkursie architektonicznym i tenże został zrealizowany.

 

Opracowując swoją koncepcję architekci z Elii uznali, że chcą stworzyć budynek pogodny, przyjazny, zaskakujący, wywołujący interakcje. Nie ma powodu kreować kolejnego, banalnego biurowca dla organizacji, która niesie dobro i kojarzy się pozytywnie na całym świecie.

Save the Children biurowiec

I choć siedziba fundacji Save the Children w Madrycie otrzymała dość tradycyjny kształt – ta jednak był on wymuszony przez warunki działki – oraz bardzo nietypową fasadę. Wąski, pięciokondygnacyjny gmach wyposażono w sieć zadaszonych balkonów, które powiększają wnętrza, pozwalając pracownikom na kontakt ze świeżym powietrzem. Ale na tym nie koniec.

Save the Children biurowiec

Budynek z roletami

 

Każdy z balkonów tej nietypowej realizacji architektonicznej został wyposażony w roletę, pozwalającą osłonić wnętrze przed nadmiernym nasłonecznienie. Le – jeśli rozwinąć wszystkie rolety jednocześnie – okazuję się, że pełnią one jeszcze jedną funkcję. Na każdej z nich namalowano literę, które wspólnie układają się w ogromny napis: ”Save the Childern”.

 

Budynek Save the Childern jest przyjazny środowisku i użytkownikom – pochyły dach obłożono panelami słonecznymi, na balkonach od razu zaprojektowano specjalne miejsca na rośliny, zieleń dominuje też w pełnych światła i kolorów wnętrzach. Pracownicy fundacji na co dzień obserwują dużo ludzkich nieszczęść. Realizacja architektoniczna, która powstała dla nich w Madrycie pozwala im chyba zachować psychiczną równowagę.

 

Foto: http://elii.es

Save the Children biurowiec

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w duchu zero waste
Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w duchu zero waste

Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w stylu zero waste powstał we wsi Zabłocie w powiecie cieszyńskim. ...

Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb
Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb

Dachy są najbardziej narażonymi na działanie czynników warunków atmosferycznych elementami budynków ...

Webinarium Triflex: Diabeł często tkwi w szczegółach. Innowacyjne rozwiązania do uszczelniania skomplikowanych detali na dachach, balkonach i parkingach
Webinarium Triflex: Diabeł często tkwi w szczegółach. Innowacyjne rozwiązania do uszczelniania skomplikowanych detali na dachach, balkonach i parkingach

Zapraszamy do udziału w webinarium architektonicznym, podczas którego przedstawione zostaną przykład ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera