Chalet Anzere - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Chalet Anzere – nowoczesna górska chata

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia SeARCH stworzyła ten projekt architektoniczny dla pochodzącego z Danii prywatnego klienta. Ów przedsiębiorca, hobbystycznie grający na fortepianie i uprawiający wyścigi samochodowe kupił działkę w Alpach. Razem z nią wszedł w posiadanie projektu architektonicznego domu. Nie był jednak zadowolony ani z jego wyglądu, ani dyspozycji wnętrz. O pomoc w jego zmianie poprosił architektów z pracowni SeARCH.

 

Chalet Anzere
Chalet Anzere
Projekt architektoniczny na zboczu

 

Projekt architektoniczny nowego wcielenia domu w górach powstawał etapami. Z jednej strony należało opracować bryłę architektoniczną, która będzie mogła stanąć na stromym zboczu, na którym znajdowała się działka Duńczyka. Z drugiej – ważne było stworzenie programu funkcjonalnego domu, który spełniałby wszystkie potrzeby klienta (miały tu powstać także pokoje do wynajęcia). Z trzeciej zaś strony ów dom powinien był wpisywać się w klimat alpejskiej wioski, pasować do tutejszej zabudowy. 

Chalet Anzere
Chalet Anzere

Chalet Anzere – projekt architektoniczny pracowni  SeARCH – odwołuje się do typowej dla szwajcarskich Alp formy domu – pasterskiej chaty (chalet). Zbudowany z drewna na kamiennym fundamencie, ma dwuspadowy dach, jest też posadowiony w poprzek górskiego zbocza.

Chalet Anzere
Chalet Anzere
Poznaj nową wersję pasterskiej chaty

 

Architekci z biura Se ARCH zdecydowali się zamknąć dom w zwartej, monolitycznej formie architektonicznej. Całą bryłę ujęli niczym ramą linią dachu i elewacji bocznych, osłaniających loggie, zajmujące całą fasadę domu. Dzięki temu dom wydaje się „kompaktowy” - niewielki (choć liczy ponad 500m2 powierzchni), zgrabny, nie przytłacza okolicy. 

Chalet Anzere

Ciekawym rozwiązaniem w tym projekcie architektonicznym, które nie zakłóciło krajobrazu, a znacznie poprawiło komfort użytkowania domu, była zmiana lokalizacji garażu. Architekci ukryli go w skale poniżej poziomu domu i drogi. Aby użytkownicy mogli z niego wejść do domu w skale wykuto także szyb windowy. W ten sposób miejsce na samochody został ukryte i nie zakłóciło malowniczego pejzażu. 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Hot

Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego
Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego

Przedmiotem ogłoszonego przez Gminę Wrocław konkursu architektonicznego było stworzenie koncepcji ar ...

Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym
Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone najnowszym ...

Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020
Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020

Zbigniew Macków został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP, dołączając tym samym do grona proj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera