Biuro w ruinie - niezwykła bryła architektoniczna od Stattwerk - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biuro w ruinie - niezwykła bryła architektoniczna

 

Czas czytania: ~1 min


Przyzwyczailiśmy się do tego, że współczesne biura i siedziby firm znajdują się w stylowych, nowoczesnych budynkach, które odznaczają się elegancką bryłą architektoniczną i starannie zaprojektowanym wnętrzem. Architekci z pracowni Stattwerk, tworząc koncepcję architektoniczną swojej siedziby przełamali ten schemat. Dzięki swemu pomysłowi zdobyli też nominację do Mies van der Rohe Award 2019.

 

Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura

Projekt architektoniczny siedziby pracowni Stattwerk w Belgradzie odpowiada wyznawanej przez architektów filozofii. Projektanci są bowiem wrażliwi na zmiany klimatyczne i na to, jak szkodliwe są dla środowiska działania ludzi. Uważają, że także architektura powinna być dopasowana do zmieniających się warunków, powinna powstawać w poszanowaniu dla przyrody.

Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura

Ekologiczny projekt architektoniczny

Stattwerk – to pracownia architektoniczna powstała w Hamburgu, w Niemczech. W 2016 roku architekci otworzyli filię swojej firmy w Belgradzie, w Serbii. Zgodnie ze swoimi poglądami postanowili nie projektować nowego obiektu architektonicznego, ale wykorzystać istniejący, zapomniany i zaniedbany gmach.

Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura
Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura

Stworzyli więc projekt architektoniczny małego biura, ulokowanego w opuszczonym i popadającym w ruinę biurowcu. Gmach ten, zbudowany w latach 60. na potrzeby firmy projektowej  Energoprojekt, do 2002 roku pełnił funkcje biurowe (po zmianie ustrojowej w Serbii, gdy  Energoprojekt przestał istnieć, był siedzibą innych firm). Od 2002 roku pusty, zamienił się w straszący w centrum miasta betonowy szkielet.

Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura
Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura

Budynek w budynku

Stattwerk wymyślili dla tego obiektu architektonicznego nowe życie. Pomiędzy betonowe ściany nośne szkieletu budynku wstawili ukośnie niewielki, nieregularny kubik. Z daleka można by sądzić, że to instalacja artystyczna, bo czarna bryła robi zaskakujące wrażenie wśród nagich ścian opuszczonego gmachu. W jej wnętrzu kryje się jednak w pełni funkcjonalna przestrzeń biurowa.

Stattwerk, Mies van der Rohe Award, realizacja architektoniczna, bryła architektoniczna, projekt biura

Projekt architektoniczny siedziby pracowni Stattwerk wpisuje się w modny nurt „recyklingu” architektury, wykorzystywania pozornie niepotrzebnych i niefunkcjonalnych przestrzeni, nadawanie im nowych funkcji i nowego sensu. Sami autorzy są zadowoleni ze swojego projektu architektonicznego z jeszcze jednego powodu: w budynku, wzniesionym na potrzeby firmy projektowej niejako wrócili do tej tradycji, lokując swoją pracownię architektoniczną.

 

Foto: Nemanja Dačić, stattwerkbeograd.com, eumiesaward.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Bryła Architektoniczna, Nowoczesne Biuro

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

Perfumiarnia – luksusowy projekt architektoniczny od JEMS Architekci
Perfumiarnia – luksusowy projekt architektoniczny od JEMS Architekci

Pomiędzy podwórkami i oficynami kamienic czynszowych z początku XX wieku a parkiem Wilsona w Poznani ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera