Hotel Schgaguler – nowoczesna realizacjia architektoniczna - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hotel Schgaguler – nowoczesna prostota

 

Czas czytania: ~1 min


Hotel Schgaguler, zbudowany we włoskiej miejscowości Castelrotto – to projekt architektoniczny pracowni Peter Pichler Architecture, która w 2015 roku zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt obiektu. Co ważne – jej zadaniem nie było wzniesienie nowego gmachu, ale radykalna modernizacja istniejącego tu od lat 80. hotelu.

 

Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna
Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna

Położona w Dolomitach wioska Castelrotto, w której powstała hotelowa realizacja architektoniczna, znana jest nie tylko z wyjątkowo malowniczego położenia wśród wpisanych na Listę UNESCO gór, ale i z wielu pamiątek kultury ludowej, której wioska była ważnym ośrodkiem, a niektóre z tradycji kontynuowane są do dziś.

Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna
Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna

Poznaj projekt architektoniczny w górach

Tworząc projekt architektoniczny hotelu (czy też przebudowy istniejącego obiektu), autorzy nie mieli łatwego zadania. Z jednej strony musieli stworzyć obiekt odpowiadający współczesnym wymogom, nowoczesny i wygodny, z drugiej mieli za zadanie uszanować zarówno krajobraz, jak kameralny i „ludowy” charakter wioski. Jak z tego wybrnęli?

Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna

Autorzy sięgnęli po prostą i ponadczasową formę architektoniczną. Skomponowali hotel z trzech podobnych brył, z których każda przypomina archetypiczną chatę z dwuspadowym dachem. Ustawione obok siebie, ale nieco względem siebie poprzesuwane, wydają się mniejsze niż w rzeczywistości, nie tworzą też przytłaczającej, monolitycznej bryły.

Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna
Hotel Schgaguler, Peter Pichler Architecture, realizacja architektoniczna

Aby zapewnić turystom widok na okolicę, fasady każdej z trzech brył architektonicznych zostały praktycznie w całości przeszklone. Także dzięki temu gmach zyskał na lekkości i otwartości, lepiej wpisując się w otoczenie. Geometrycznie „narysowane”, głębokie loggie zapewniły też fasadom ciekawe efekty światłocieniowe.


Foto: peterpichler.eu


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera