Projekt architektoniczny dla turystów Arkitema Architects i prof. Christoffera Harlanga - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt architektoniczny dla turystów

 

Czas czytania: ~1 min


Centrum obsługi ruchu turystycznego w Hammershus na Bornholmie – to projekt architektoniczny pracowni Arkitema Architects i prof. Christoffera Harlanga. Pawilon wpisuje się w popularny w duńskiej architekturze nurt wpisywania obiektów w krajobraz tak, aby stapiały się z nim.

 

Arkitema Architects, prof. Christoffera Harlanga, Hammershus Visitor Centre, realizacja architektoniczna
Arkitema Architects, prof. Christoffera Harlanga, Hammershus Visitor Centre, realizacja architektoniczna

Pawilon w krajobrazie

Hammershus Visitor Centre – pawilon obsługi turystów w miejscowości Hammershus powstał na skalistym terenie na wybrzeżu Bałtyku. Pawilon stanął w pobliżu niezwykle wśród turystów popularnej atrakcji – ruin zamku Hammershus. Aby jednak nie zaburzać wyjątkowo cennego naturalnego krajobrazu, otaczającego zamek, pawilon posadowiono w pewnym od niego oddaleniu, na skałach, w miejscu, którego zabudowa nie naruszyła znacząco pejzażu.

Projekt architektoniczny pawilonu Hammershus Arkitema Architects i Christoffer Harlang opracowali, inspirując się szkicami, które dla podobnego obiektu w tej okolicy pod koniec lat 60. stworzył Jørn Utzon, autor słynnej Opery w Sydney. To właśnie Utzon wymyślił, aby na skałach postawić płaski, horyzontalny budynek o dość surowym wyglądzie. Taki miał najlepiej stopić się z kamienistym krajobrazem.

Poznaj projekt architektoniczny wśród skał

I według tej koncepcji architektonicznej został stworzony Hammershus Visitor Centre. Poziomo na skałach architekci postawili płaski, przeszklony obiekt, z którego wyprowadzono podpartą na smukłych słupach kładkę, którą można się dostać na teren zamkowych ruin.

Arkitema Architects, prof. Christoffera Harlanga, Hammershus Visitor Centre, realizacja architektoniczna
Arkitema Architects, prof. Christoffera Harlanga, Hammershus Visitor Centre, realizacja architektoniczna

Pawilon jest „wciśnięty” pomiędzy skały tak, że od strony zamku pozostaje prawie niewidoczny, także od przeciwnej strony zdaje się stapiać ze skalistą okolicą, pasując do niej zarówno kolorystycznie, jak i chropowatymi powierzchniami zastosowanych materiałów. Do budowy pawilonu wykorzystano surowy beton, detale oraz elementy wykończeniowe wnętrz wykonano z lokalnych gatunków drewna.


Foto: Christoffer Harlang, Arkitema Architects, arkitema.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne

Nagroda Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego - wyniki konkursu architektonicznego
Nagroda Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego - wyniki konkursu architektonicznego

Nagroda Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego NAWW jest wspólnym przedsięwzięciem Poznańskie ...

Webinarium Dorken: Podwyższona energooszczędność dachu dzięki wykorzystaniu termomembran Maxx Plus
Webinarium Dorken: Podwyższona energooszczędność dachu dzięki wykorzystaniu termomembran Maxx Plus

Zapraszamy na webinarium firmy Dorken, które poświęcone będzie membranie dachowej Delta Maxx Plus. ...

Circle Wood: niezwykły dom od Mobius Architekci
Circle Wood: niezwykły dom od Mobius Architekci

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego Circle Wood od Mobius Architekci powstał dla miłośnik ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera