Willa z gumy - realizacja architektoniczna jak dzieło sztuki od Hans Op de Beeck - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Willa z gumy - realizacja architektoniczna jak dzieło sztuki

 

Czas czytania: ~1 min


Belgijski artysta wizualny, Hans Op de Beeck, we współpracy z pracownią Studio MOTO stworzył projekt architektoniczny niezwykłego budynku. To muzealny pawilon, w którym eksponowany ma być zbiór dzieł, przekazanych muzeum przez prywatnego kolekcjonera. Choć obiekt zbudowano na konkretne potrzeby, już samą jego niezwykłą bryłę można uznać za artystyczną wizję z pogranicza sztuki i architektury.

 

Hans Op de Beeck, Studio MOTO, realizacja architektoniczna
Hans Op de Beeck, Studio MOTO, realizacja architektoniczna

Zobacz budynek z gumy

Poza prezentacją kolekcji sztuki nowy budynek ma też być miejscem artystycznych rezydencji – zamieszkania i tworzenia dla zaproszonych przez muzeum do współpracy artystów z całego świata. Twórcy projektu architektonicznego uznali, że samo miejsce powinno być więc dla twórców intrygujące i inspirujące.

Hans Op de Beeck, Studio MOTO, realizacja architektoniczna
Hans Op de Beeck, Studio MOTO, realizacja architektoniczna

Budynek otrzymał więc niezwykłą formę. Jego geometryczna bryła została ustawiona w otoczeniu gęstej zieleni, wyraźnie kontrastując z sąsiedztwem. Budynek jest bowiem całkowicie czarny – w tym kolorze są elewacje, dach, ale także wnętrze willi. Co więcej, czarną, porywającą budynek powłokę wykonano z… gumy. Jest ona więc matowa, nie odbija światła.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji architektonicznej

Poznaj niezwykły obiekt muzealny

Budynek działa jak czarna dziura – mówią autorzy jego projektu architektonicznego. Niezwykły kolor oraz okładzina elewacji i dachu – to nie wszystkie unikalne pomysły. Sam gmach ma także nietypowy kształt. Posiada zainspirowany pewnie architekturą antyczną kolumnowy portyk, jednocześnie jego dach wieńczą futurystyczne świetliki. Bryła pawilonu jego nieregularna, a przez swój głęboko czarny kolor i matową powierzchnię trudna do rozpoznania.

 

Foto: Tim Van de Velde, studiomoto.be, wallpaper.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

Perfumiarnia – luksusowy projekt architektoniczny od JEMS Architekci
Perfumiarnia – luksusowy projekt architektoniczny od JEMS Architekci

Pomiędzy podwórkami i oficynami kamienic czynszowych z początku XX wieku a parkiem Wilsona w Poznani ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera