Czarny sklep projektu WGNB - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarny sklep

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia WGNB, podejmując się stworzenia projektu architektonicznego flagowego salonu marki odzieżowej Juun.J nie mogła w przyszłej bryle nie uwzględnić najbardziej charakterystycznych cech, z jakich słyną ubrania, projektowane pod szyldem Juun.J.

 

pracownia WGNB, czarny sklep, Juun.J, realizacja architektoniczna
pracownia WGNB, czarny sklep, Juun.J, realizacja architektoniczna

Styl zamknięty w bryle architektonicznej

Nowoczesność, minimalizm, dominacja czerni, wyrazistość prostych form – tak w wielkim skrócie można opisać cechy, przyświecające projektantom, odpowiedzialnym za projekty ubrań Juun.J. Podobne cechy autorzy projektu architektonicznego chcieli przełożyć na język brył geometrycznych.

pracownia WGNB, czarny sklep, Juun.J, realizacja architektoniczna
pracownia WGNB, czarny sklep, Juun.J, realizacja architektoniczna

Punktem wyjścia dla projektu architektonicznego był kształt tradycyjnej chaty. Bryłę z dwuspadowym dachem przekształcono jednak na znacznie bardziej dynamiczną, wręcz dramatyczną: strzelisty dach został przesunięty względem głównej bryły, ta zaś okazała się nieco obrócona względem linii fasady.

pracownia WGNB, czarny sklep, Juun.J, realizacja architektoniczna
pracownia WGNB, czarny sklep, Juun.J, realizacja architektoniczna

Zobacz minimalistyczny projekt sklepu

Budynek sklepu odzieżowego jest czarny – ze względu na stylistykę marki Juun.J był to wybór oczywisty. Chłodne, chropowate, betonowe, czarne elewacje mają swój dalszy ciąg w pogrążonych w mroku wnętrzach. Wewnątrz sklepu wielką rolę odgrywa naturalne światło. To ono, dobiegające nie tylko z otworów okiennych, ale i np. z przeszklonego dziedzińca, wydobywa z ciemności prezentowane w salonie ubrania.

 

Minimalizm, jaki cechuje markę Juun.J znalazł swoje odzwierciedlenie w architekturze. Ani w bryle, ani w jej wyposażeniu nie ma jednego zbędnego elementu, detalu, który zaburzałby surowość i ład tej kompozycji form. Nawet drzewo rosnące na dziedzińcu uniesiono nad ziemią w czarnej, kulistej donicy, pozbawiając towarzystwa zbędnej trawki czy chwastu.

 

Foto: wgnb.kr/


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Obiekty Zagraniczne, Obiekt Architektoniczny

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera